Szparagi z jajkiem, pieczarkami, pomidorami i posypką orzechową

Świeże szparagi są dostępne tylko przez kilka tygodni, dlatego warto coś pysznego z nich przygotować. Są niskokaloryczne i odżywcze, zawierają: kwas foliowy, inulinę, błonnik, beta-karoten, witaminy i sole mineralne. Świetnie nadają się na przystawkę lub dodatek do dań głównych. Postanowiłam wykorzystać to, co akurat miałam w kuchni i wyszło bardzo smaczne danie.

s_6792

Składniki:

  • zielone szparagi- pęczek (bez zdrewniałej, dolnej części)
  • jajko sadzone (po jednym na porcję)
  • grzanki z chleba żytniego
  • pomidor
  • pieczarki (ok. 150 g)
  • cebula
  • zielenina: natka pietruszki, szczypior, koperek
  • posypka orzechowa: orzechy (np. włoskie, pistacje, migdały)+płatki drożdżowe, pestki słonecznika, szczypta soli himalajskiej i pieprzu świeżo mielonego

Przygotowanie:

Zielone szparagi gotujemy w wysokim garnku (takim, aby postawić je pionowo; łodygi powinny być zanurzone w wodzie ze szczyptą soli i cukru, a główki wystawać poza nią; garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 8 min.). Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy z cebulką na patelni. Kromki chleba zapiekamy w tosterze i kroimy w kostkę, tak samo pomidora. Ugotowane szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy do pieczarek. Oddzielnie smażymy jajko. Składniki posypki rozgniatamy w moździerzu, dodajemy sól i pieprz.

Na talerzu układamy: szparagi z pieczarkami, szparagowe łodygi z główkami, pokrojone pomidory, jajko, grzanki. Wszystko posypujemy zieleniną i  orzechową posypką.

Smacznego 🙂

Przepis na pyszne, pieczone szparagi tutaj.

2 myśli na temat “Szparagi z jajkiem, pieczarkami, pomidorami i posypką orzechową

  1. Ostatnio zastanawiałam się co zrobić ze świeżych szparagów, z czym je połączyć żeby mój mąż się najadł a tu taka fajna propozycja z jajkiem 🙂 Super bardzo ciekawy pomysł 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz