Świeże szparagi są dostępne tylko przez kilka tygodni, dlatego warto coś pysznego z nich przygotować. Są niskokaloryczne i odżywcze, zawierają: kwas foliowy, inulinę, błonnik, beta-karoten, witaminy i sole mineralne. Świetnie nadają się na przystawkę lub dodatek do dań głównych. Postanowiłam wykorzystać to, co akurat miałam w kuchni i wyszło bardzo smaczne danie.
Składniki:
- zielone szparagi- pęczek (bez zdrewniałej, dolnej części)
- jajko sadzone (po jednym na porcję)
- grzanki z chleba żytniego
- pomidor
- pieczarki (ok. 150 g)
- cebula
- zielenina: natka pietruszki, szczypior, koperek
- posypka orzechowa: orzechy (np. włoskie, pistacje, migdały)+płatki drożdżowe, pestki słonecznika, szczypta soli himalajskiej i pieprzu świeżo mielonego
Przygotowanie:
Zielone szparagi gotujemy w wysokim garnku (takim, aby postawić je pionowo; łodygi powinny być zanurzone w wodzie ze szczyptą soli i cukru, a główki wystawać poza nią; garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 8 min.). Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy z cebulką na patelni. Kromki chleba zapiekamy w tosterze i kroimy w kostkę, tak samo pomidora. Ugotowane szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy do pieczarek. Oddzielnie smażymy jajko. Składniki posypki rozgniatamy w moździerzu, dodajemy sól i pieprz.
Na talerzu układamy: szparagi z pieczarkami, szparagowe łodygi z główkami, pokrojone pomidory, jajko, grzanki. Wszystko posypujemy zieleniną i orzechową posypką.
Smacznego 🙂
Przepis na pyszne, pieczone szparagi tutaj.
Ostatnio zastanawiałam się co zrobić ze świeżych szparagów, z czym je połączyć żeby mój mąż się najadł a tu taka fajna propozycja z jajkiem 🙂 Super bardzo ciekawy pomysł 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję za komentarz 🙂 Bardzo mi miło 🙂
PolubieniePolubienie