Szybki i prosty chlebek, który zawsze się udaje. Tym razem uproszczona wersja bez daktyli, które wcześniej dodawałam. Jest to propozycja wegańska bez mleka, bez jajek, bez masła. Z niewielką ilością cukru trzcinowego, który w wersji fit można zastąpić ksylitolem lub pominąć. Uwielbiam niezbyt słodkie wypieki, o prostym składzie. Ten jest pyszny, a do tego przygotowuje się bardzo szybko. Ma chrupiący wierzch i miękki środek. Najlepiej smakuje z masłem orzechowym, ale fajnie pasują też domowe konfitury.
Składniki:
- 2 duże lub 3 mniejsze bardzo dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki (u mnie mieszanka pszennej i kukurydzianej)
- 1/4 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego (jeśli wolicie słodsze wypieki, dajcie trochę więcej)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:
Olej miksujemy z cukrem/ksylitolem. Dodajemy przesianą mąkę i sodę. Następnie dodajemy zmiksowane banany i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wkładamy do keksówki (u mnie o wym. 30 cm x 10 cm) i pieczemy w piekarniku przez około 45 min. w temp. 180ºC do suchego patyczka.
Smacznego 🙂
Jeśli poszukujecie innych przepisów na delikatnie słodkie chlebki śniadaniowe, na podwieczorek, do kawy lub herbaty, to polecam kliknąć w poniższe:
Chlebek bananowo-marchewkowy (bez: jajek, mleka, masła)
Piernikowy chlebek bananowy (bez: jajek, mleka, masła, cukru)
Wiele osób lubi a ja nie 😛
PolubieniePolubienie