Przepis na chrupiące gofry mam od babci Kazi, która robi zdecydowanie najsmaczniejsze! Za każdym razem, gdy ją odwiedzamy częstuje nas świeżo upieczonymi – na swojej ponad 40-letniej, niemieckiej gofrownicy. Są pyszne, rumiane, chrupiące. A rozchodzący się po mieszkaniu zapach miło pobudza zmysł powonienia. Gofry bardzo szybko znikają, bo ukochane wnusie potrafią zjeść ich całkiem sporo. Babcia robi więc z podwojonej ilości składników. W domu zatęskniliśmy za tymi goframi. Obawiałam się czy wyjdą tak samo dobre, bo moja gofrownica nie ma dużej mocy (1000 W), ale upiekły się idealnie. Sekret tkwi w tym, że trzeba dodać wodę, a nie mleko i piec trochę dłużej niż byśmy tego oczekiwali (przy słabszej mocy). Kilka wcześniejszych prób na zrobienie chrupiących gofrów z innych przepisów było nieudanych – wychodziły gumowate. I smakowały raczej jak placki. Z niechęcią podchodziłam do ich pieczenia. Teraz mam już przepis doskonały 🙂
Jesienią i zimą najbardziej lubię gofry z duszonymi jabłkami, posypane cynamonem i kardamonem. A wiosną i latem ze świeżymi truskawkami i malinami. Jeśli chcecie zrobić gofry w wersji wytrawnej, pomińcie cukier waniliowy i dajcie trochę więcej soli. Świetnie nadaje się wtedy na wierzch twarożek śmietankowy z zieleniną i warzywami udekorowany rukolą lub roszpunką.

Składniki na ok. 10 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (w wersji wytrawnej pominąć)
- 400 ml wody
- 3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodajemy olej i żółtka. Stopniowo dolewamy wodę. Wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy z obu stron do zarumienienia (w połowie pieczenia otwieram na moment gofrownicę, żeby wypuścić nadmiar pary).


Gofry wyglądają przepysznie, chętnie bym pochrupała mniam,mniam.
PolubieniePolubienie
A ja chętnie bym poczęstowała 😋 Dziękuję za komentarz 🙂
PolubieniePolubienie
Zbieramy się do zrobienia 😉 Mamy sprzęt od paru dni i mam nadzieje ze się uda 🙂
PolubieniePolubienie
Powodzenia 🙂 Jestem ciekawa jak Wam wyjdą. Daj znać Ive 😋
PolubieniePolubienie
Gofry wyszły bardzo smaczne, chrupuące i szybko znikały . Najlepsze są ciepłe posypane cukrem pudrem a także z owocami . Dzieci zachwycone i teraz często robimy mając taki fajny przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniale! Dziękuję za podzielenie się opinią 🙂
PolubieniePolubienie
To najlepsze gofry jakie robiłam ♥️
PolubieniePolubienie
Ale się cieszę 🙂
PolubieniePolubienie
Zniechęciłam się robieniem gofrów, wychodziły gumowate i niewyrośnięte. Ten przepis jest bardzo interesujący chyba dzisiaj znowu spróbuję zrobić.
PolubieniePolubienie
Życzę powodzenia i proszę o informację czy przepis spełnił oczekiwania 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🍀
PolubieniePolubienie
Wyszły znakomicie! 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniale! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🍀
PolubieniePolubienie