Wiele osób nie może spożywać produktów zawierających gluten. Coraz częściej słyszy się o alergiach, na to właśnie białko. Nie jestem uczulona, ale dla urozmaicenia postanowiłam wykorzystać mąki bezglutenowe, których w sprzedaży jest coraz więcej np. jaglana, orzechowa, kokosowa, ziemniaczana, kukurydziana czy gryczana. Mają fajne walory smakowe. Nie są jednak tak elastyczne jak pszenna, ale da się z nich przygotować ciasto. Spróbowałam i jestem zaskoczona. Szarlotka bez glutenu, bez jajek i bez masła, wyszła lekka i delikatna. Po prostu pyszna!

Składniki:
- 1 kubek mąki kukurydzianej (pojemność kubka to: 330 ml)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki musu jabłkowego
- 6-7 łyżek oleju roślinnego
- szczypta soli
- 1 słoik (ok. 750 g) jabłek do szarlotki (z dodatkiem cynamonu i szczypty zmielonych goździków)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto w kulę*. Gdy składniki się połączą, dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta na spód i 1/3 na wierzch. Na blaszkę (u mnie o średnicy 21 cm) wyłożoną papierem wykładamy równomiernie spód, nakłuwamy widelcem kilka razy i wstawiamy do piekarnika (rozgrzanego do 170ºC) na 10 min., po tym czasie wyjmujemy i wykładamy jabłka/mus z jabłek. Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę, czyli rozcieramy palcami i wysypujemy równomiernie na jabłka. Wstawiamy do piekarnika na 25 min.
*jeśli ciasto się rozpada dodajemy trochę więcej musu lub niewielką ilość wody.


Przy okazji polecam najszybszą i najlepszą szarlotkę sypaną przepis tu, a przepis na szybką szarlotkę w słoiku znajdziecie tu.
Pyszna szarlotka 🙂
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie