Szybka szarlotka bez glutenu, bez jajek i bez masła

Wiele osób rezygnuje z żywności zawierającej gluten. Coraz częściej słyszy się o alergiach, na to właśnie białko. Jesteśmy przyzwyczajeni do pszenicy, a gluten zawiera też żyto i jęczmień. Postanowiłam wprowadzić więcej produktów bez glutenu, choć nie jestem uczulona. Co prawda unikam mocno przetworzonej białej mąki pszennej, ale wykorzystuję mąkę orkiszową (orkisz to rodzaj pszenicy, jednak jest bogatszy w wartości odżywcze), kaszę jęczmienną czy chleb żytni. W sprzedaży jest coraz więcej  mąk bezglutenowych, jak np. jaglana, orzechowa, kokosowa, ziemniaczana, kukurydziana czy gryczana, które warto dodawać do wypieków. Nie są one tak elastyczne  jak pszenna, ale da się z nich przygotować ciasto. Spróbowałam i jestem zaskoczona, szarlotka wyszła lekka i delikatna. Po prostu pyszna!

s_4139

Składniki:

  • 1 kubek mąki kukurydzianej (pojemność kubka to: 330 ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • 6-7 łyżek oleju kokosowego
  • szczypta soli

1 słoik (ok.  750 g) jabłek do szarlotki/ musu jabłkowego (z dodatkiem cynamonu i szczypty zmielonych goździków)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto w kulę*. Gdy składniki się połączą, dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta na spód i 1/3 na wierzch. Na blaszkę (u mnie o  średnicy 21 cm) wyłożoną papierem wykładamy równomiernie spód, nakłuwamy widelcem kilka razy i wstawiamy do piekarnika (rozgrzanego do 170ºC) na 10 min., po tym czasie wyjmujemy i wykładamy jabłka/mus z jabłek. Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę, czyli rozcieramy palcami i wysypujemy równomiernie na jabłka. Wstawiamy do piekarnika na 25 min.

*jeśli ciasto się rozpada dodajemy trochę więcej musu lub niewielką ilość wody.

s_4134

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s