Torcik sernikowy na zimno z miętową nutą

Sernik na zimno to najlepsze ciasto na ciepłe, słoneczne dni. Uwielbiam wyjąć zimne z lodówki i delektować się nim w wiosenne i letnie popołudnia. W związku ze zbliżającym się Dniem Matki polecam przygotować dla mamy.  Smakuje wyśmienicie, a jest bardzo proste w wykonaniu. Spód niezwykle odżywczy i słodki, mimo, że nie zawiera cukru. Słodkości nadaje naturalny miód i daktyle. Do tego kakao, płatki owsiane i migdały. Wszystkie składniki są pyszne i zdrowe. Galaretka z miętą oraz twaróg tworzą fajną masę serową. Ciasto zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Poniższa propozycja jest jedną z wersji torciku, aby nieco odmienić można dodać ulubione owoce* do masy twarogowej lub galaretki (*oprócz świeżego kiwi, ananasa, papai, mango, bo masa nie stężeje).

s_6509

Składniki na spód:

  • 150 g zmielonych płatków owsianych
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g daktyli ( (gdy są suszone, najlepiej namoczyć je w wodzie, aby zmiękły)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu

Składniki na masę twarogową:

  • 1 kg twarogu (zmielonego)
  • 1 galaretka, np. żółta (bez sztucznych barwników)
  • 1-2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego nierafinowanego lub kokosowego
  • 1 szklanka dobrze zaparzonej, aromatycznej mięty

Na wierzch:

  • 1 galaretka, np. zielona (bez sztucznych barwników)
  • 500 ml wody
  • listki mięty do dekoracji

s_6612

Przygotowanie:

Daktyle z miodem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki spodu i ugniatamy aż się połączą. Następnie wykładamy na formę ( u mnie o średnicy 21 cm).

Galaretki rozpuszczamy: jedną (np. żółtą) w zaparzonej mięcie w 250 ml, drugą (np. zieloną) w 500 ml wody. Zmielony ser wykładamy do miski i miksujemy. Pomału dodajemy do niego ostudzoną galaretkę z miętą. Dodajemy cukier, w zależności od upodobań (ja daję 1 łyżkę, bo wolę mniej słodki, poza tym spód jest dosyć słodki). Najlepiej spróbować i dodać tyle cukru, ile lubimy.  Chwilę miksujemy. Masę twarogową wylewamy na spód i wkładamy do lodówki. Powinna dobrze zastygnąć.

Następnie wylewamy zieloną galaretkę i wstawiamy do lodówki, aby wszystko ładnie zastygło. Torcik ten robię zazwyczaj wieczorem, aby przez noc dobrze stężał i na drugi dzień był gotowy do jedzenia.

s_6614

Wszystkim Mamom życzę samych pyszności  w Dniu Matki!

Biorę udział w akcjach:

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2017


Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Torcik sernikowy na zimno z miętową nutą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s