Na wiosenne, szybkie śniadanie proponuję dziś zielony koktajl ze świeżej natki pietruszki, niezwykle bogatej w żelazo i witaminy. Z dodatkiem kiwi, które zawiera sporo witaminy C (jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie) oraz jabłka, które u mnie nie było słodkie, więc koktajl wyszedł kwaskowaty. Ale czasami lubię taki właśnie smak. Dorzuciłam płatki owsiane i nasiona chia, aby był jeszcze bardziej pożywny i energetyczny. Mam wtedy poczucie, że dostarczyłam organizmowi samych dobrych składników. Dla miłośników słodkiego smaku proponuję dodać bardzo słodkie jabłko albo trochę miodu.
Składniki na 2 porcje:
- 2 kiwi (dojrzałe)
- jabłko
- natka pietruszki (garść samych listków)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki nasion chia
- woda przegotowana (ilość w zależności od pożądanej konsystencji, ja dałam ok. 170 ml)
- miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia.
Na zdrowie!
O super przepis 🙂 juz za mną chodzi 🙂 a płatki owsiane mają być ugotowane?
PolubieniePolubienie
Nie trzeba gotować, tylko zblendować razem z innymi składnikami. Jeśli Wasz blender nie rozdrobni dokładnie, a wolicie gładszą konsystencję, radzę wcześniej zmielić płatki w młynku na proszek lub namoczyć je wcześniej w wodzie, aby zmiękły. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie