Ciasto orkiszowe z jabłkami na podwieczorek

Lubię proste ciasta, które nie wymagają długiego pichcenia. Są idealne do codziennej kawy czy herbaty. Dziś proponuję zdrowszą wersję ciasta z owocami, które pamiętam z dzieciństwa. Zamiast białego cukru użyję cukru trzcinowego, margarynę zastąpię olejem ryżowym, zamiast mąki pszennej dam pełnoziarnistą mąkę orkiszową, zamiast posypać ciasto cukrem pudrem, oprószę mielonymi migdałami, cynamonem. Zimą najczęściej robię ciasto z jabłkami, a latem i jesienią ze wszystkimi owocami sezonowymi, tj. z porzeczkami, borówkami, wiśniami, morelami, gruszkami. Najbardziej smakuje mi wersja z czerwonymi porzeczkami. Jest wtedy wspaniale słodko-kwaśne, ale na ten smak muszę poczekać do lata. Z jabłkami i cynamonem można robić cały rok, więc zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1,5 kubka* mąki orkiszowej
  • 0,5 kubka cukru trzcinowego
  • 0,5 kubka oleju ryżowego lub z pestek winogron
  • 3 jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 cukier waniliowy (uwaga: nie wanilinowy, który jest syntetykiem)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 duże jabłka
  • mielone migdały do posypania

* pojemność kubka to:  330 ml

s_1646

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym i waniliowym. Następnie dodawać pomału przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlać olej. Wszystko razem miksować do połączenia składników. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki, posypać cynamonem. Część ciasta wyłożyć na blaszkę (u mnie mała o wym.: 23 cm x 28 cm), a na nie część jabłek. Drugą część ciasta i jabłek wymieszać razem i wyłożyć na jabłka, wyrównać. Piec ok. 30-35 min. (do suchego patyczka) w temp. 180ºC. Ostudzić ciasto na kratce i oprószyć mielonymi migdałami lub cynamonem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s