Sałatka z rukoli, pstrąga i rzodkiewek

Macie ochotę na wiosenną sałatkę? Zieloną, kolorową i bardzo zdrową.  O ciekawym składzie i intrygującym smaku. Mam propozycję: rukola z natką pietruszki z dodatkiem pstrąga, rzodkiewek i wiśni (na razie mrożonych). Zielenina pięknie prezentuje się z różową, delikatną rybą, prażonymi, chrupiącymi migdałami, młodymi, lekko ostrymi rzodkiewkami i bordowymi, kwaskowatymi wiśniami. Co Wy na to?

Sałatka pasuje na wiele okazji. Nadaje się na śniadanie, kolację, spotkanie towarzyskie,  imprezę ogrodową lub na lunch do pracy. Dla osób nie jedzących ryb polecam zamienić na fetę lub pominąć. Rukolę można zastąpić listkami szpinaku lub roszponką albo użyć różnych listków sałat. Sałaty oraz rzodkiewki warto kupować z upraw ekologicznych, ponieważ mocno chłoną chemikalia, które mogą być szkodliwe dla naszego organizmu.

s_4997

Inspiracją do przygotowania tej sałatki był przepis „Sałatka z pstrągiem i wiśniami” Agaty Lewandowskiej z książki „Polska kuchnia bezglutenowa”.

Składniki (na 2 porcje):

  • filet z pstrąga
  • garść rukoli
  • garść wydrylowanych wiśni (poza sezonem mrożone)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • natka pietruszki
  • pół awokado (opcjonalnie)
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek

sos do sałatki: ząbek czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, odrobina soli himalajskiej i świeżo mielonego pieprzu

s_4986

Przygotowanie:

Filet z pstrąga gotujemy na parze ok. 10 minut. Płatki migdałowe prażymy chwilę na suchej patelni. Mieszamy w słoiczku składniki sosu. Na liściach rukoli układamy rybę, wiśnie (jeśli mamy mrożone, wcześniej należy rozmrozić), pokrojone na kawałki awokado i pokrojone na talarki rzodkiewki. Posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki i szczypiorkiem. Polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.


Grillowanie w duecie z zieleniną

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Sałatka z rukoli, pstrąga i rzodkiewek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s