Wiosenna zupa krem z pokrzywy

Kwiecień to miesiąc, kiedy można już wykorzystać, to co przynosi nam wiosną natura, np. młode liście pokrzyw. Warto przygotować z nich niezwykle odżywczą zupę. Pokrzywa jest bogactwem witamin (A, C, K) oraz soli mineralnych, m.in. krzemu, żelaza, fosforu i wapnia. Ma właściwości krwiotwórcze, oczyszczające, przyspiesza usuwanie  toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na układ trawienny, poprawia pracę mózgu. Zalecana jest przy anemii, osłabieniu i niedokrwistości.

s_5002

Składniki:

  • 100 g listków młodych pokrzyw
  • ok. 1,5 -2 l wody
  • 6-7 ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • pietruszka
  • natka pietruszki (garść)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • majeranek
  • lubczyk
  • sól himalajska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypiorek
  • rzodkiewka

s_5010

Przygotowanie:

Do wrzącej wody wkładamy obrane warzywa, ale w całości. Z wyjątkiem cebuli i czosnku, które należy pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem. Na koniec wrzucamy pokrojone pokrzywy* i natkę pietruszki. Gotujemy wszystko razem kilka minut. Dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Wyjmujemy ziele i listek laurowy. Zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku i dekorujemy plasterkami rzodkiewek oraz pokrojonym szczypiorkiem. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie można udekorować kleksem jogurtu.

*pokrzywy są parzące, więc należy je dokładnie umyć i pokroić w rękawiczkach.


Czas na Pokrzywy!

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Wiosenna zupa krem z pokrzywy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s