Sałatka z pieczonego buraka, marchewki, zieleniny i pestek

Dzisiaj sałatka z pieczonych warzyw, która nadaje się na przekąskę lub przystawkę, ale też na kolację. Skład jest bardzo bogaty w witaminy i sole mineralne. Wiadomo pieczone warzywa trochę ich tracą, ale wzbogaciłam  je zieleniną: szczypiorkiem, bazylią, miętą oraz pestkami słonecznika i dyni (te ostatnie można zamienić na orzechy). Możliwości jest dużo. Chcąc zrobić wielkanocną przystawkę wystarczy dodać pokrojone jajko.

s_3831

Składniki:

  • burak podłużny (upieczony)
  • marchewka (upieczona)
  • ser kozi feta lub ser koryciński
  • zielenina: szczypiorek, bazylia, mięta
  • sok z limonki lub cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska, pieprz kolorowy
  • pestki słonecznika i/lub pestki dyni

s_3834

Przygotowanie:

Upieczonego buraka i marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Ser kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Pestki podprażamy krótko na suchej patelni. Warzywa układamy na talerzu, dodajemy liski bazylii i/lub mięty, posypujemy szczypiorkiem, serem, pieprzem i solą. Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, można też skropić odrobiną oliwy z oliwek.

Do podania proponuję grzanki czosnkowe: bułkę grahamkę kroimy na małe kromeczki, smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Zapiekamy kilka minut w piekarniku, aż będą chrupiące.

2 myśli na temat “Sałatka z pieczonego buraka, marchewki, zieleniny i pestek

Dodaj odpowiedź do Inspirowane naturą Anuluj pisanie odpowiedzi