Dzisiaj sałatka z pieczonych warzyw, która nadaje się na przekąskę lub przystawkę, ale też na kolację. Skład jest bardzo bogaty w witaminy i sole mineralne. Wiadomo pieczone warzywa trochę ich tracą, ale wzbogaciłam je zieleniną: szczypiorkiem, bazylią, miętą oraz pestkami słonecznika i dyni (te ostatnie można zamienić na orzechy). Możliwości jest dużo. Chcąc zrobić wielkanocną przystawkę wystarczy dodać pokrojone jajko.
Składniki:
- burak podłużny (upieczony)
- marchewka (upieczona)
- ser kozi feta lub ser koryciński
- zielenina: szczypiorek, bazylia, mięta
- sok z limonki lub cytryny
- oliwa z oliwek
- sól himalajska, pieprz kolorowy
- pestki słonecznika i/lub pestki dyni
Przygotowanie:
Upieczonego buraka i marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Ser kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Pestki podprażamy krótko na suchej patelni. Warzywa układamy na talerzu, dodajemy liski bazylii i/lub mięty, posypujemy szczypiorkiem, serem, pieprzem i solą. Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, można też skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Do podania proponuję grzanki czosnkowe: bułkę grahamkę kroimy na małe kromeczki, smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Zapiekamy kilka minut w piekarniku, aż będą chrupiące.
Super propozycja 🙂 My bardzo lubimy buraczki pod każdą postacią tak wiec wypróbujemy i sałatkę 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo się cieszę:)
PolubieniePolubienie