Pyszny i zdrowy deser bananowo-czekoladowy z orzechami i mango

Uwielbiam banany. Można je wykorzystać na różne sposoby. Najbardziej lubię pieczone, ale dobre są także koktajle, placki, ciasta czy ciasteczka. Dziś proponuję wyjątkowy deser czekoladowy bez cukru, bez mąki i bez mojej ulubionej gorzkiej czekolady. Banany z dodatkiem kremowego serka mascarpone (można zastąpić awokado, które nada kremowej konsystencji i mamy wtedy wegańską wersję deseru), do tego naturalne kakao, kruszonka z orzechów i podprażone płatki kokosowe oraz kawałki soczystego mango. Niezwykle prosty i zdrowy. Poprawia nastrój, doskonale smakuje. U mnie w domu, to hit ostatniego tygodnia, robiłam już 3 razy!

s_3816

Składniki *:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 3 łyżki serka mascarpone lub w wersji wegańskiej: dojrzałe awokado
  • 2-3 łyżki naturalnego kakao
  • 6 łyżek zmielonych orzechów (np. nerkowce, włoskie, migdały, laskowe)
  • mango
  • płatki kokosowe (do dekoracji)

*na 2 -3 porcje

s_3807

Przygotowanie:

Banany z serkiem mascarpone lub awokado miksujemy na krem, dodajemy kakao i mieszamy. Orzechy mielimy w młynku. Mango obieramy i kroimy na kawałki.

W szklankach układamy warstwami: zmielone orzechy, krem czekoladowy, mango. Powtarzamy aż składniki się wyczerpią. Na wierzch posypujemy jeszcze kakao i posypujemy płatkami kokosowymi. Deser można zjeść od razu, albo schłodzić w lodówce.

 

Reklamy

6 uwag do wpisu “Pyszny i zdrowy deser bananowo-czekoladowy z orzechami i mango

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s