Babeczki bananowe z kwaskowatymi porzeczkami to moja letnia, wegańska wersja muffinek. Doskonała na: piknik, spotkanie w ogrodzie lub przekąskę, którą można zabrać na spacer lub plażę. Szybkość wykonania i prosta lista składników (bez jajek, bez cukru) to niewątpliwie zalety tych muffinek. Są delikatne, miękkie, sezonowe i zdrowe. Nie zawierają cukru. Lekko słodkie i trochę kwaskowate. A słodyczy nadają jedynie dojrzałe banany i niewielka ilość miodu – zupełnie wystarczająca. Jeśli chcecie oprószyć wierzch babeczek, to proponuję zmielony na puder ksylitol. Kto spróbuje?
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
- kilka kropli naturalnego ekstraktu z wanilii
- 3 banany (bardzo dojrzałe)
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (lub trochę więcej, jeśli konsystencja jest bardzo gęsta – w zależności od użytej mąki)
- garść czerwonych porzeczek
- opcjonalnie: 2-3 kostki gorzkiej czekolady (gorzka czekolada zawiera cukier, ale im większa zawartość kakao, tym cukru mniej, najlepsza 80%-90%)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sypkie mieszamy w jednej misce, w drugiej blendujemy banany z olejem, mlekiem. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy. Wrzucamy porzeczki i ewentualnie drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 min.
Super przepis 🧁🙂👍
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie