Dzisiaj Pancake Day, czyli Dzień Naleśnika. W Anglii obchodzony jest na zakończenie karnawału, nazywany też Shrove Tuesday. W tym dniu organizowany jest Wyścig z patelnią (Pancake Race) upamiętniający wydarzenie historyczne z XV wieku, kiedy to kobieta smażąca naleśniki, słysząc dzwony kościelne wybiegła w pośpiechu z patelnią i plackiem w ręku, aby zdążyć na nabożeństwo. Tradycja biegu z podrzucanym na patelni plackiem jest kultywowana w Wielkiej Brytanii, ale też w innych krajach do dziś.
Naleśniki pojawiają się u nas bardzo często. Zazwyczaj raz tygodniu. Nie mogło ich zabraknąć dzisiaj, czego pilnowała moja córka. Razem zrobiłyśmy pancakes z jagodami (o tej porze z mrożonymi). Nasze placki są nieco inne od tych tradycyjnych – polanych syropem klonowym i masełkiem. U nas najczęściej serwowane są w towarzystwie owoców, musu owocowego, syropu daktylowego lub miodu. A Wy jakie pankejki lubicie najbardziej?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 2 szczypty soli
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- garść jagód
- syrop daktylowy/ syrop z agawy/syrop klonowy/ miód płynny
Przygotowanie:
Składniki sypkie mieszamy w misce, w drugiej składniki mokre. Przelewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia. Na końcu wrzucamy jagody. Delikatnie mieszamy. Smażymy z obu stron aż się zarumienią. Podajemy polane syropem klonowym lub miodem.
Ale fajne wyszły te pancakeiki. Smaczne danie dla dzieci i dorosłych.
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂 Polecam na śniadanie lub podwieczorek, zresztą na obiad i kolację też się nadają 🙂
PolubieniePolubienie