Bardzo łatwe i szybkie ciasto wegańskie. Puszyste i delikatne. Zrobione w 5 minut. Bez użycia miksera. Niezbyt słodkie, z niewielką ilością tłuszczu. Takie lubię najbardziej. A składniki do przygotowania zawsze mam pod ręką. Moja ulubiona wersja jest z wierzchem oblanym gorzką czekoladą i posypanym owocami liofilizowanymi: malinami, truskawkami i wiśniami. Fajnie pasują też kawałeczki orzechów, np. pistacji lub nerkowców. W ramach pobudzenia doznań smakowych polecam posmarować ciasto pastą orzechową – słony karmel z cząstkami orzechów, które razem tworzą wyjątkową całość.
Inspiracją był przepis na Szalone ciasto czekoladowe z książki Wszystkie poranki świata E. Paganelli, L. Ascari. Ciasto ze Stanów Zjednoczonych, jak opisuje autorka: jest jak magiczna mikstura (…) tworząca niepowtarzalny, wyrazisty smak. Sprawdziłam (choć przepis nieco zmodyfikowałam do swoich preferencji) i powiem Wam, że jestem zachwycona.

Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 5 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 1 szklanka wody
Na wierzch:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego
- owoce liofilizowane
- pistacje (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Składniki sypkie mieszamy, a następnie dodajemy składniki mokre. Mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu oblewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy owocami.

Smacznego 🙂