Najszybsze ciasto czekoladowe (bez jajek, bez masła, bez mleka)

Bardzo łatwe i szybkie ciasto wegańskie. Puszyste i delikatne. Zrobione w 5 minut. Bez użycia miksera. Niezbyt słodkie, z niewielką ilością tłuszczu. Takie lubię najbardziej. A składniki do przygotowania zawsze mam pod ręką. Moja ulubiona wersja jest z wierzchem oblanym gorzką czekoladą i posypanym owocami liofilizowanymi: malinami, truskawkami i wiśniami. Fajnie pasują też kawałeczki orzechów, np. pistacji lub nerkowców. W ramach pobudzenia doznań smakowych polecam posmarować ciasto pastą orzechową – słony karmel z cząstkami orzechów, które razem tworzą wyjątkową całość.

Inspiracją był przepis na Szalone ciasto czekoladowe z książki Wszystkie poranki świata E. Paganelli, L. Ascari. Ciasto ze Stanów Zjednoczonych, jak opisuje autorka: jest jak magiczna mikstura (…) tworząca niepowtarzalny, wyrazisty smak. Sprawdziłam (choć przepis nieco zmodyfikowałam do swoich preferencji) i powiem Wam, że jestem zachwycona.

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
  • 1 szklanka wody

Na wierzch:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • owoce liofilizowane
  • pistacje (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Składniki sypkie mieszamy, a następnie dodajemy składniki mokre. Mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu oblewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy owocami.

Smacznego 🙂

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s