Kupić dziś drożdże graniczy z cudem. Nie mogę ich dostać w pobliskich sklepach. Zamówione przez internet nie dotarły, brak na stanie. Postanowiłam więc zrobić pizzę bez drożdży. I powiem Wam, że wyszło całkiem fajne ciasto. Wszystkim domownikom smakowało. Co prawda, nie jest to pizza, jaką jedliśmy we włoskiej pizzerii, ale bardzo smaczna, domowa i szybka w przygotowaniu. Dodatków możemy dać tyle, ile chcemy i wykorzystać takie, które mamy akurat w lodówce. Zostajemy w domu (#zostańwdomu), przyjdzie jeszcze czas, na wyjście do restauracji.
Składniki*:
- 2,5 szklanki mąki (np. mieszanka pszennej i orkiszowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii/ oregano
- 3 łyżki oliwy
- 200 ml gorącej wody
- sos pomidorowy: passata pomidorowa+suszona bazylia+sól i pieprz do smaku
- ser mozzarella + dodatki, które lubicie 🙂
Moje ulubione dodatki do pizzy: gruszka, ser kozi, orzechy, rukola, do dekoracji pomidorki koktajlowe.
- opcjonalnie na wierzch: sos czosnkowy, czyli jogurt naturalny+wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku+pieprz i sól do smaku
*na dwie pizze o śr. ok. 26 cm lub 8 małych o śr. ok. 13 cm
Przygotowanie:
W misce mieszamy składniki sypkie, dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto, wlewamy stopniowo gorącą wodę do połączenia składników (dobrze wyrobione ciasto nie powinno się kleić, jeśli się klei dosypujemy trochę mąki, ale jeśli nie chce się połączyć z mąką trochę więcej wody). Tworzymy 2 kule (lub 8 małych) i rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem kilka razy. Przekładamy na blaszkę. Placek smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarellą, na której układamy ulubione dodatki. Pieczemy w temperaturze 200ºC (z włączonym termoobiegiem) przez 10-14 min. Po wyjęciu można udekorować rukolą.
jeśli chodzi o wybór zdrowszego, bo to tu celebrujesz, to czy zamiennik drożdży na proszek jest lepsze?
wybrała bym drożdże
PolubieniePolubienie
Do pizzy też wybrałabym drożdże, jednak nie mogę ich dostać. Do wypieków używam proszku do pieczenia bez fosforanów, który polecam. Można dostać w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
dziękuję
PolubieniePolubienie
Teraz wiele osób robi własną pizze i chlebxD
PolubieniePolubienie
Drożdże na wagę złota xD
PolubieniePolubienie
Kto wiedział, że nie będzie ich można dostać… 🤔
PolubieniePolubienie
Mozna zrobić 🙂
PolubieniePolubienie
Prawda, ja też obecnie dużo więcej piekę 🥐🥖 🍪
PolubieniePolubienie
W osiedlowym podobno nie ma problemu.. tata kupil ale ja nie używam… jednak warto miec w zamrązarc kostke 😉
PolubieniePolubienie