Pandemia skutecznie zatrzymała nas w domu. Dawno już nie podróżowaliśmy poza granice naszego państwa. Przyszedł czas na podróżowanie online. A kuchnię i kulturę krajów, które chcieliśmy odwiedzić poznajemy czytając książki, oglądając filmy, przygotowując lub zamawiając z restauracji dania kuchni światowej. Dzisiaj śniadanie prosto z Albanii, czyli ciastka z semoliny polane syropem cytrynowym zwane ravani.* Albańczycy maczają pokrojone w romby ciasto w słodkim syropie zrobionym z cukru, soku cytrynowego i wody. Ja przygotowałam zdrowszą wersję tego syropu składającego się tylko z płynnego miodu i soku z cytryny. Nieskomplikowane, szybkie, smaczne ciasto śniadaniowe. Do tego aromatyczna kawa i miło można zacząć dzień. Kto spróbuje?
*Inspiracją był przepis z książki Wszystkie poranki świata E. Paganelli i L. Ascari.

Składniki:
- 200 g mąki pszennej (u mnie mieszanka pszennej i kukurydzianej)
- 120 g semoliny (można zastąpić kaszą manną)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (dałam trochę mniej)
- naturalny ekstrakt cytrynowy lub waniliowy (opcjonalnie)
syrop cytrynowy:
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:
W misce miksujemy: jajka, jogurt, olej i cukier. Ewentualnie dodajemy ekstrakt. Wsypujemy wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut do suchego patyczka. Składniki syropu łączymy ze sobą. Po ostudzeniu ciasto kroimy na kawałki i przed podaniem polewamy syropem.


Ciekawe 😉
PolubieniePolubienie
Warto spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Dawno piekłaś? 😉
PolubieniePolubienie
A piekłam już 3 razy, bo moim dziewczynkom bardzo smakuje 🙂
PolubieniePolubienie
Ulubione? 🙂
PolubieniePolubienie
Raczej nie jest ich ulubione, bo wolą serniki w każdej postaci i ciasta czekoladowe 😋
PolubieniePolubienie
na zimno sernik? 🙂
PolubieniePolubienie
tak 😋
PolubieniePolubienie
😀
PolubieniePolubienie