Absolutnie rewelacyjna, domowa granola! Jak ją raz zrobicie, to już nigdy więcej nie kupicie gotowej ze sklepu. Wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut. Podaję Wam mój przepis podstawowy, który można dowolnie urozmaicać. Jeśli lubicie granolę o smaku czekoladowym dodajcie naturalne kakao, a po upieczeniu kawałeczki gorzkiej czekolady. Jeśli ma być o smaku cynamonowym posypcie cynamonem cejlońskim i dodajcie kawałeczki suszonego jabłka. A może piernikowa? Wtedy oprószcie delikatnie przyprawą do piernika i przed podaniem dorzućcie suszone śliwki. W wielu przepisach dodawany jest cukier oraz tłuszcz, które w granoli uważam za zbędne. Zdrowiej będzie dosłodzić jedynie miodem. W wersji wegańskiej lub w przypadku uczuleń można zastąpić syropem z agawy.
Do upieczonej granoli dodaję wedle uznania: suszone owoce, kawałeczki czekolady, owoce liofilizowane. Smakowita i wspaniale chrupiąca idealna na śniadanie z jogurtem i świeżymi owocami, a także jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Najchętniej wyjadam od razu po ostudzeniu, bo wtedy jest najbardziej krucha i chrupiąca.

Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka orzechów (ulubionych u mnie: migdały, włoskie, nerkowce)
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 soku wyciśniętego z dużej pomarańczy
- 4 łyżki miodu o płynnej konsystencji (u mnie malinowy) lub syrop z agawy
Do granoli można dodać:
- gorzką czekoladę (pokrojoną w drobną kostkę)
- suszone morele, suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki)
- owoce liofilizowane
- rodzynki, żurawinę

Przygotowanie:
Wszystkie składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy. Wlewamy sok z pomarańczy oraz płynny miód. Mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach około 25-30 min. W połowie pieczenia warto przemieszać. Granolę studzimy i dorzucamy ulubione dodatki, np. drobno pokrojoną gorzką czekoladę, bakalie. Przesypujemy do słoika.
Zamiast płatków owsianych można wybrać płatki orkiszowe, bogate w błonnik o lekko orzechowym smaku, dzięki czemu z pewnością zasmakują dzieciom. Słodkie i pyszne a do tego zdrowe.
PolubieniePolubienie
Oczywiście mogą być też płatki orkiszowe 🙂
PolubieniePolubienie