To jest pyszne! Małe co nieco, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, na piknik lub wycieczkę. Wystarczy przygotować kruszonkę, którą posypiecie jabłka prażone. Jeśli jabłka macie gotowe, to wystarczy je tylko trochę podgrzać. Kruszonkę robi się w 3 minuty. U mnie z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych dla wzbogacenia składu w dobroczynny dla jelit błonnik. Do szarlotki można dodać rodzynki lub żurawinę, a także kawałeczki orzechów. Bardzo prosty, pożywny i smaczny deser. Moja starsza córka najchętniej bierze ze sobą do szkoły.

Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka cukru/ksylitolu (jeśli wolicie słodszą, posmakujcie i ewentualnie dajcie trochę więcej)
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- ok. 600 g prażonych jabłek do szarlotki (ok. 3 – 4 łyżki na porcję)
- garść rodzynek, żurawiny, orzechów (opcjonalnie, jeśli lubicie)

Przygotowanie:
Mąkę, cukier lub ksylitol, cynamon mieszamy w misce. Dodajemy drobne płatki owsiane oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ugniatamy palcami składniki, tak aby powstała kruszonka. Przesypujemy na blaszkę i pieczemy w 170 stopniach ok. 30 min. do zarumienienia. Prażone jabłka podgrzewamy chwilę (można dodać do nich cynamon) i przekładamy do słoiczka. Gotową kruszonką posypujemy jabłka. Na wierzchu układamy rodzynki lub inne dodatki.
Smacznego 🙂
Fajny pomysł na szarlotkę do pracy do kawy 👍🤗
PolubieniePolubienie
Jest pyszna! Polecam 🙂
PolubieniePolubienie