Najlepsze muffinki czekoladowo-daktylowe bez cukru

Udało mi się stworzyć przepis na pyszne i zdrowe muffinki bez grama cukru. Zamiast niego dodałam daktyle, które uwielbiam za wspaniałą, karmelową słodycz. Robiłam już z nich: kulki mocy, pastę na kanapki, masę do tarty, a teraz przyszedł czas na babeczki. Wyszły miękkie i delikatne. Skład jest naprawdę zdrowy. Mąki pszennej dałam niewiele, za to więcej jaglanej i owsianej, które mają większą wartość odżywczą. Daktyle, kakao, orzechy są bogate w witaminy, sole mineralne, kwasy omega dodają energii i poprawiają nastrój. Obecnie to mój hit w temacie słodkie bez cukru. Polecam na jesienne małe co nieco do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na drugie śniadanie.

Składniki:

Suche:

  • 2 szklanki mąki (u mnie mieszanka jaglanej, owsianej i pszennej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Mokre:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki soku tłoczonego, np. jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g daktyli + gorąca woda do namoczenia

Na wierzch opcjonalnie:

  • domowa polewa czekoladowa bez cukru przepis tu
  • orzechy

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy. Składniki sypkie mieszamy w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły. Odsączamy z wody i miksujemy na gładką masę*. Zmiksowane daktyle mieszamy ze składnikami mokrymi. Przelewamy mokre do suchych i mieszamy. Napełniamy foremki ciastem. Pieczemy 20 min. do suchego patyczka w temp. 180ºC. Po ostudzeniu babeczki można udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać orzechami.

* jeśli ciężko się miksuje można dodać 50 ml soku jabłkowego

Smacznego 🙂

7 myśli na temat “Najlepsze muffinki czekoladowo-daktylowe bez cukru

Dodaj komentarz