Maliny z kruszonką najlepszy letni deser

Uwielbiam maliny pod wszelkimi postaciami: prosto z krzaczka, w koktajlach, sałatkach, ciastach czekoladowych, zupach owocowych, galaretkach, owsiankach. Ale ostatnio hitem u mnie są pieczone maliny z rumianą kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Do tego kleks gęstego skyru z odrobiną miodu. Ten niezwykle prosty, szybki deser smakuje wyśmienicie.  Do kruszonki daję niedużą ilość cukru trzcinowego. Malin w ogóle nie słodzę. Ich naturalny słodko-kwaśny smak jest najlepszy. Na pewno po zjedzeniu jednego kawałka sięgniecie po kolejny. Ja tak mam, gdy wyjmuję z piekarnika już wiem, że na jednej porcji się nie skończy… Zapach i smak jest fenomenalny!

maliny z kruszonką 3 s

Składniki:

  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 szklanki mąki pszennej (np. pełnoziarnistej lub orkiszowej)
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 500 g malin
  • opcjonalnie: płatki migdałowe (garstka)

Do podania opcjonalnie:

  • skyr lub  gęsty jogurt naturalny wymieszany z 1 łyżeczką miodu lub syropu z agawy

maliny z kruszonką 4s

Przygotowanie:

Masło łączymy z cukrem rękami. Stopniowo dodajemy mąkę i cynamon. Wyrabiamy dalej do uzyskania konsystencji sypkiej kruszonki. Na początek wykładamy do naczynia żaroodpornego lub foremki (u mnie o śr. 24 cm) połowę ciasta. Ścisło tworzymy spód. Wykładamy maliny, które posypujemy pozostałą częścią kruszonki. Pieczemy przez ok. 35 min. w 170-175ºC. Jeśli chcemy dodać płatki migdałowe (żeby były zarumienione, a nie przypalone) posypujemy nimi wierzch 10 minut przed końcem pieczenia. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z kleksem skyru, choć jak wystygnie też jest pyszne.

maliny z kruszonką 5s

Jaki jest Wasz ulubiony letni deser?

6 myśli na temat “Maliny z kruszonką najlepszy letni deser

Dodaj komentarz