W moim mini ogródku pięknie wyrosła rzeżucha i szczypiorek. Zrobiłam z nich wiosenną sałatkę. Lubię połączenie buraka, fety i zieleniny. Rzeżucha świetnie tu pasuje. Można dodać jeszcze szczypiorek lub inne kiełki. Jeśli wykorzystacie buraczki tarte na wiórki ze słoika zrobicie ją w 5 minut.
Rzeżucha zwiera wiele cennych witamin (A, B, C, K, PP) oraz soli mineralnych (magnez, żelazo, wapń, jod). Dodaję ją do kanapek, sałatek, zup. Jedzmy pyszne zielone na zdrowie 🙂
Składniki:
- burak
- ser feta
- pestki słonecznika
- rzeżucha
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- do polania: sok z cytryny i odrobina oliwy z oliwek, dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę musztardy
Przygotowanie:
Buraka gotujemy na parze do miękkości. Ostudzony trzemy na tarce o dużych oczkach. Fetę kroimy w kostkę. Na suchej patelni prażymy krótko pestki słonecznika. Układamy w naczyniu: warstwę buraków, warstwę słonecznika, sera, wierzch posypujemy obficie rzeżuchą, szczypiorkiem i skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Gdzie Ciebie wywiało? 😦
PolubieniePolubienie
A tu i tam 😉 Pozdrawiam 😀
PolubieniePolubienie
Wracasz? 🙂
PolubieniePolubienie
Pojawiam się i znikam 😉 Może teraz będę częściej…🙋♀
PolubieniePolubienie
Fajnie 🙂
PolubieniePolubienie
Miło słyszeć 🙂 🙃🙂
PolubieniePolubienie
Jak tam kwarannatnna? 😉
PolubieniePolubienie
W moim nowym wpisie 🙂
PolubieniePolubienie
:*
PolubieniePolubienie
Wygląda przepysznie! Uwielbiam połączenie buraka z fetą i pestkami. Zdrowe pyszności. A rzeżuchę koniecznie z jajkiem na twardo i nie tylko w święta wielkanocne 🙂 Pozdrawiam :* Ale sobie narobiłam smaka…
PolubieniePolubienie
Dziękuję i bardzo polecam 🙂 Ostatnio często ją robię, a czasami dodaję jeszcze ugotowane jajka przepiórcze 😋 Pozdrowienia 🙂
PolubieniePolubienie