Wiosenna sałatka z rzeżuchy, buraka i fety

W moim mini ogródku pięknie wyrosła rzeżucha i szczypiorek. Zrobiłam z nich wiosenną sałatkę. Lubię połączenie buraka, fety i zieleniny. Rzeżucha świetnie tu pasuje. Można dodać jeszcze szczypiorek lub inne kiełki. Jeśli wykorzystacie buraczki tarte na wiórki ze słoika zrobicie ją w 5 minut.

Rzeżucha zwiera wiele cennych witamin (A, B, C, K, PP) oraz soli mineralnych (magnez, żelazo, wapń, jod). Dodaję ją do kanapek, sałatek, zup.  Jedzmy pyszne zielone na zdrowie 🙂

sałatka z rzeżuchą 1

Składniki:

  • burak
  • ser feta
  • pestki słonecznika
  • rzeżucha
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • do polania: sok z cytryny i odrobina oliwy z oliwek, dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę musztardy

sałatka z rzeżuchą 2

Przygotowanie:

Buraka gotujemy na parze do miękkości. Ostudzony trzemy na tarce o dużych oczkach. Fetę kroimy w kostkę. Na suchej patelni prażymy krótko pestki słonecznika. Układamy w naczyniu: warstwę buraków, warstwę słonecznika, sera, wierzch posypujemy obficie rzeżuchą, szczypiorkiem i skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

11 myśli na temat “Wiosenna sałatka z rzeżuchy, buraka i fety

  1. Wygląda przepysznie! Uwielbiam połączenie buraka z fetą i pestkami. Zdrowe pyszności. A rzeżuchę koniecznie z jajkiem na twardo i nie tylko w święta wielkanocne 🙂 Pozdrawiam :* Ale sobie narobiłam smaka…

    Polubienie

Dodaj odpowiedź do INSPIROWANE NATURĄ Anuluj pisanie odpowiedzi