Lubicie kanapki z wieloma dodatkami? Ja prawie codziennie muszę zjeść, choć jedną. Im bardziej różnorodne połączenia składników, tym bardziej mi smakują 🙂 Podczas pobytu w Danii zajadałam się smorrebrod, czyli duńskimi kanapeczkami na żytnim chlebie, które są tradycyjną potrawą w Danii. Nazywane też otwartymi kanapkami (ang. open sandwitch). Są nieduże, posmarowane masłem lub pastami, z różnymi dodatkami mięsnymi, kawałkami ryby, owocami morza, serem, jajkiem. Udekorowane warzywami, np. ogórkiem, rzodkiewką, ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Mogą być ozdobione kawiorem, cebulą, zieleniną. Jedzone są sztućcami, często na lunch, serwowane w restauracjach i kafejkach. Podstawą jest kromka chleba żytniego rugbrod oraz obfita ilość dodatków. W zależności od użytych składników jest wiele rodzajów smorrebrod. Trzeba przyznać, że te małe kanapki są bardzo smaczne, kolorowe i estetycznie podane. Mogłabym jeść wzrokiem. Najbardziej smakowały mi w Cafe Sejd w Jelling 🙂

Poniżej moja wersja kanapek inspirowanych smorrebrod w wersji wegetariańskiej. Na polskim razowym chlebie, posmarowane pastą, z pokrojonym awokado, ugotowanym jajkiem, plasterkami kiszonej rzodkiewki (u mnie to hit i odkrycie kulinarne). Idealna o tej porze, kiedy nie ma jeszcze sezonu na świeżą. Posypana szczypiorkiem oraz natką pietruszki i kawałkami cykorii.
Składniki:
- kromki chleba razowego, żytniego
- pasta do smarowania, może być hummus lub inna np. twarogowa
- awokado
- jajko
- rzodkiewka kiszona
- cykoria
- zielenina: szczypiorek, natka pietruszki, koperek
- można polać odrobiną sosu jogurtowo-chrzanowego (gęsty jogurt wymieszać z chrzanem i przyprawami)
Smacznego 🙂
Wiosennie. To chleb z B? 🙂
PolubieniePolubienie
Z piekarni 🙂 Nie polecam marketowego pieczywa. Po obejrzeniu programu o tym, co dodawane jest do chleba i bułek ( „Ile chleba w chlebie”) staram się nie kupować w sieciowkach, tylko w małej, rzemieślniczej piekarni. Pozdrowienia 🍀
PolubieniePolubienie
Nie jem chleba a ten z mojej piekarni i tak jest pełen proszków i polepszaczy do mąki… widziałam paczkowane chleby np. 7 ziaren i miały prosty skład bez E ale wiadomo ze ze sprawdzonej prawdziwej pierkani najlepsze 😉
PolubieniePolubienie
To prawda, najlepsze z małych piekarni, gdzie chleb wyrabiany jest tradycyjnie, na zakwasie, bez polepszaczy. Mam swoje ulubione piekarenki, tylko nie zawsze jest mi do nich po drodze… 🙂
PolubieniePolubienie
Ale i tam potrafią oszukiwać…
PolubieniePolubienie
Nie da się sprawdzić zawartości, ale czuć różnicę w smaku, strukturze pieczywa…
PolubieniePolubienie
To na pewno… niestety ja nie miałam możliwości porównać tego na zakwasie ale na drozdzach już tak bo kiedyś sama piekłam
PolubieniePolubienie
Jakie piękne i smakowite kanapeczki,obok takiej kanapy nie przeszłabym obojętnie 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo dziękuję 🙂 Fajnie, że się podobają 🍀
PolubieniePolubienie
Smakowite arcydzieło kanapkowe 🍆🍅🌽
PolubieniePolubienie
😋😀😘
PolubieniePolubienie
Rzeczywiście, najpierw je się je oczami 🙂
PolubieniePolubienie
😋
PolubieniePolubione przez 1 osoba