Jaglanka czekoladowa z pomarańczą, jagodami goji i orzechami

Dzisiaj zamiast owsianki na śniadanie jaglanka. Szybka i pożywna z płatków jaglanych. Z dodatkiem kakao i soczystej pomarańczy, wzbogacona orzechami i jagodami goji, które są pełne witamin i soli mineralnych. Małe czerwone owoce zaliczane do superfoods, m.in. pozytywnie wpływają na odporność, stan skóry, wzrok, obniżają poziom cukru i złego cholesterolu. Są też źródłem białka. Pyszna propozycja na zdrowe śniadanie lub słodki podwieczorek. Polecam 🙂

jaglanka 1

Składniki*:

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 10 łyżek płatków jaglanych
  • 4 łyżki kakao
  • sok z 0,5 pomarańczy
  • pomarańcz
  • garść orzechów (włoskie i migdały)
  • jagody goji
  • miód  (opcjonalnie, jeśli wolicie słodszą)

*na 4 porcje

jaglanka 3

Przygotowanie:

iPłatki gotujemy na mleku (u mnie roślinne). Dodajemy kakao i mieszamy. Wciskamy sok z pomarańczy. Orzechy kroimy na kawałki i krótko prażymy na rozgrzanej patelni. Pomarańcz filetujemy (pozbawiamy błonek) i kroimy na kawałki. Dekorujemy nią wierzch i posypujemy jagodami goji oraz uprażonymi orzechami.

jaglanka 2                                                                       Smacznego 🍊

12 myśli na temat “Jaglanka czekoladowa z pomarańczą, jagodami goji i orzechami

Dodaj komentarz