Wytrawne muffiny z cukinią, marchewką i zielonym groszkiem

Do wykonania tych muffinek dodałam mąki gryczanej (niepalonej) i orkiszowej. Obie mają więcej wartości odżywczych niż zwykła pszenna. Wyszły trochę twardsze i bardziej bułkowate, ale ciekawe w smaku. Z dodatkiem warzyw oraz sera stanowią pożywną przekąskę.

IMG_0822

Składniki*:

  • 2 szklanki mąki (np. 1 szk. gryczanej i 1 szk. orkiszowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • garść zielonego groszku (poza sezonem mrożony)

Mokre:

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 małej cukinii (zetrzeć na tarce)
  • 1 marchew (zetrzeć na tarce)
  • O,5 kulki mozzarelli (pokroić na kawałki)

* przepis na 12 sztuk

IMG_0805

Przygotowanie:

Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Przelewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min.

Polecam też muffinki śniadaniowe z serem feta, kukurydzą i suszonymi pomidorami link tu.

7 myśli na temat “Wytrawne muffiny z cukinią, marchewką i zielonym groszkiem

Dodaj odpowiedź do INSPIROWANE NATURĄ Anuluj pisanie odpowiedzi