Do wykonania tych muffinek dodałam mąki gryczanej (niepalonej) i orkiszowej. Obie mają więcej wartości odżywczych niż zwykła pszenna. Wyszły trochę twardsze i bardziej bułkowate, ale ciekawe w smaku. Z dodatkiem warzyw oraz sera stanowią pożywną przekąskę.
Składniki*:
- 2 szklanki mąki (np. 1 szk. gryczanej i 1 szk. orkiszowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli
- garść posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka suszonego majeranku
- garść zielonego groszku (poza sezonem mrożony)
Mokre:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 małej cukinii (zetrzeć na tarce)
- 1 marchew (zetrzeć na tarce)
- O,5 kulki mozzarelli (pokroić na kawałki)
* przepis na 12 sztuk
Przygotowanie:
Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Przelewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min.
Polecam też muffinki śniadaniowe z serem feta, kukurydzą i suszonymi pomidorami link tu.
Fajne takie babeczki i smaczne 😉
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
^_^
PolubieniePolubienie
Radzisz sobie z nowym układem wordpressa?
PolubieniePolubienie
Czy orzechy pełnią tu jakąś istotną rolę, czy są tylko odżywczym dodatkiem?
PolubieniePolubienie
Orzechy dodaję dla wzbogacenia wartości odżywczych. Można je pominąć 🙂🙋♀️
PolubieniePolubienie