Idealna na letni obiad lub kolację. Może być podana z jajkiem lub rybą. Ale ja lubię z pomidorami, które w lipcu są najsmaczniejsze. Zamiast bułki tartej dodałam zmielone migdały oraz młodą cebulkę, prażone nerkowce i sok z limonki. Wyszło pysznie, lekko i zdrowo 🙂
Składniki na 2-3 porcje
- fasolka szparagowa (ok. 3 garście)
- nerkowce (garść)
- 3 łyżki migdałów grubo zmielonych
- mała cebulka + odrobina oleju
- 2-3 łyżki soku z limonki
- pomidory
- sól i pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy na parze kilka minut. Nerkowce prażymy chwilę na suchej patelni (uważamy, żeby nie przypalić). Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę, którą smażymy do miękkości, dodajemy zmielone migdały, mieszamy i wrzucamy ugotowaną fasolkę. Mieszamy. Na koniec dodajemy nerkowce oraz sok z limonki, sól i pieprz do smaku. Podajemy z pokrojonymi pomidorami.
Jednym zdaniem – pysznie szybko i zdrowo 🙂 Lubię też takie zdrowe przekąski serwować 😉 Wypróbuję i taką 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniale 🙂 Smacznego 😋
PolubieniePolubienie