Pamiętam, jak będąc dzieckiem, na podwieczorek moja mama przygotowywała drożdżowe rogaliki. Najczęściej zimą, wtedy więcej czasu spędzała w kuchni. Zapach pieczonego ciasta roznosił się po domu. Było ciepło i bezpiecznie. Razem z siostrą z niecierpliwością wyczekiwałyśmy, kiedy będą gotowe do zjedzenia. Najlepiej smakowały z ciepłą herbatą lub kawą Inką. A na drugi dzień były przez nas zjadane na śniadanie, o ile tata nie pochłonął wszystkich wieczorem 🙂
Dziś mama upiekła rogaliki z wnuczkami. Proste i pyszne. Bez zbędnych dodatków, z naszym ulubionym dżemem porzeczkowym, zrobionym latem.
Składniki:*
- 0,5 kg mąki tortowej
- 0,5 kostki masła
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- 2 jajka
- 5 dkg świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- dżem/marmolada/powidła
* na ok. 30 sztuk
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku i wlewamy do mąki. Dodajemy roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Wycinamy cienkie trójkąty, na które nakładamy dżem. Zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC około 13 min., do zarumienienia.
Smacznego 🙂
Idealne na każdą okazje a nawet bez okazji. Zapach pieczonych rogalików dla mnie również przeniesienie w dzieciństwo 🙂
PolubieniePolubienie
To prawda, takie zapachy zapamiętuje się na lata 🙂 Pozdrawiam ciepło!
PolubieniePolubienie
Rogaliki gotowe na weekend jako cos do kawy i herbatki 🙂 Zapach czuc bylo na klatce 🙂 Do środka dodalam komfiture z wiśni a drugi rodzaj z twarogiem 🙂 Najsmaczniejsze jakie jedliśmy: )
PolubieniePolubienie
Bardzo się cieszę, że smakują i pięknie wyszły 🙂 Uściski 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne, rumiane rogaliki 🙂
PolubieniePolubienie
🙂
PolubieniePolubienie