Ten czekoladowy przysmak, robi się ekspresowo, potrzebujemy zaledwie trzech składników. Jest bardzo odżywczy, choć kaloryczny. Polecam wykorzystać gorzką czekoladę, wtedy zawiera mniej cukru i więcej kakao. Świetna propozycja na poprawę humoru, gdy dopadnie Was znużenie lub spadek energii w ciągu dnia.
Inspiracją do przygotowania bloku czekoladowego był przepis z książki Trzyskładnikowe wypieki Sarah Rainey. Moja wersja jest bardziej odżywcza. Zamiast zwykłego masła dodałam masło orzechowe, zamiast ciasteczek crunchy owsiane, a wierzch posypałam liofilizowanymi truskawkami i kawałkami orzechów.
Składniki:
- 200 g czekolady (gorzka co najmniej 70%)
- ok. 250 g crunchy lub ciastek owsianych (domowych lub naturalnych, bez sztucznych dodatków)
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- opcjonalnie do posypania wierzchu: rozdrobione orzeszki, liofilizowane owoce, np. maliny, truskawki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Dorzucamy drobno pokruszone (przy pomocy tłuczka lub malaksera) crunchy/ciasteczka i mieszamy. Wykładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch posypujemy orzeszkami, liofilizowanymi owocami. Wstawiamy na ok. 2 h do lodówki do zastygnięcia. Kroimy na kawałki.
Jedna myśl na temat “Blok czekoladowy na poprawę humoru”