Wspominając zeszłoroczne wakacje w Szwecji przygotowałam na śniadanie kanapkę z krewetkami, jajkiem i sosem musztardowym oraz wiosenną zieleniną: świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki. Można dodać koperek lub rzeżuchę, które doskonale pasują, ale akurat teraz nie miałam. Moja kanapka jest nieco inna niż ta, którą jadłam w Szwecji, ale równie smaczna i pożywna. Polecam na wiosenne śniadanie.
Składniki:
- jajko (ugotowane na twardo)
- garść krewetek koktajlowych (ugotowanych)
- natka pietruszki
- koperek
- rzeżucha (opcjonalnie)
- ogórek kiszony
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny
- bułka grahamka
- sos: musztarda ekologiczna + gęsty jogurt+ mały ząbek czosnku (jeśli lubicie)
- szczypiorek
Przygotowanie:
Bułkę smarujemy sosem (dobra musztarda wymieszana z jogurtem naturalnym, drobno posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem). Ugotowane krewetki mieszamy z posiekaną pietruszką i rzeżuchą, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy trochę sosu i mieszamy. Na bułce układamy plastry ugotowanego jajka. Następnie układamy krewetki. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę i dodajemy do krewetek. Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego 🙂
Bardzo apetyczna kanapka 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję i polecam serdecznie 🙂
PolubieniePolubienie