Szybkie i zdrowe śniadania wegetariańskie do pracy

Szukacie pomysłów na zdrowe dania wegetariańskie do pracy lub szkoły? Śniadania, które proponuję są szybkie w przygotowaniu, a przy tym odżywcze. Znajdziecie propozycje na pyszne koktajle, zdrowe ciastka (bez cukru, bez laktozy i bez glutenu) oraz kanapki.

s_0652

Jak przygotować coś na szybko przed wyjściem do pracy?

  • kaszę, ryż, makaron najlepiej ugotować na kolację w większej ilości, a rano mieć już gotowe, wystarczy wymieszać z dodatkami lub zmiksować
  • przygotować w słoiku mieszankę bakaliowo-orzechową, wtedy nie trzeba otwierać wszystkich pojemników, a tylko jeden
  • przygotować w słoiku mieszankę ulubionych płatków oraz pestek, orzechów, a rano wrzucić tylko na rozgrzaną patelnię i prażyć ok. 3 min.
  • w zamrażarce mieć przygotowaną mrożonkę owocową: porzeczki, borówki, maliny, jeżyny, które dodajemy do jogurtu czy kaszy
  • zaopatrzyć się w różnej wielkości słoiczki i butelki, które są świetnym, ekologicznym pomysłem na spakowanie: jogurtu, kaszy czy sałatki, koktajlu
  • zgromadzić swoje ulubione naturalne produkty, aby zawsze były pod ręką, moja lista znajduje się tutaj.
  • pomysły na zdrowe śniadania dla dzieci do szkoły tu.

Płatki zbożowe, kasza, jogurt…

Jogurt z prażonymi orzechami, płatkami i owocami

s_0482

Gęsty jogurt przekładamy do słoika. Płatki owsiane oraz orzechy prażymy chwilę na patelni aż się zarumienią. Dodajemy do jogurtu, na wierzch dodajemy świeże lub mrożone owoce i polewamy płynnym miodem.

Kasza jaglana z suszoną żurawiną i orzechami

s_0451

Gotujemy kaszę wg wskazówek na opakowaniu. Dodajemy bakalie i orzechy. Polewamy płynnym miodem lub syropem z agawy.

Kanapki

Kanapki też mogą być bardzo pożywne i zdrowe. Dobrze jest skomponować tak, aby zawierały węglowodany, zdrowy tłuszcz, białko, porcję witamin. Oto kilka wegetariańskich propozycji:

Kanapka z hummusem i natką pietruszki

s_0423

Składniki na hummus:

  • 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki rozdrobnionych suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (bo akurat nie miałam tahini)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • trochę wody, jeśli jest trudność z uzyskaniem jednolitej masy

do podania: chleb żytni, natka pietruszki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Hummus z soczewicy i buraka

s_0662

Składniki:

  • ok. 3/4 szk. ugotowanej soczewicy
  • 2 małe buraki (ugotowane)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki
  • 1 łyżeczka tahini lub masła orzechowego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi, majeranek do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką konsystencję.

Wegański pasztet z fasoli

Przepis na pyszny pasztet warzywny do kanapek tutaj .

Kanapka z serem, gruszką, orzechami, żurawiną i pietruszką

s_0466

Kromkę chleba gryczanego smarujemy masłem orzechowym,  układamy pokrojoną w plasterki gruszkę i ser brie. Dekorujemy orzechami włoskimi, żurawiną i natką pietruszki.

Koktajle

Są świetnie na śniadanie. Można dodać wiele odżywczych składników, jak: orzechy, masło orzechowe, kakao. Smakują doskonale, a przy tym są niezwykle pożywne. Wystarczy przelać do butelki lub termokubka  i zabrać ze sobą. Nie polecam owoców, które ciemnieją. Kolor robi się po pewnym czasie mało apetyczny. Oto kilka porannych i smacznych propozycji:

Koktajl jaglany z mangoniezwykle odżywczy, o ciekawym smaku i aksamitnej konsystencji.

Składniki:

  • 1/2 mango
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szk. mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1-2 łyżeczki wiórek kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Koktajl kawowy* – pyszny i pobudzający, dla miłośników kawy. Jeśli nie pijecie kawy z kofeiną można zastąpić kawą zbożową smakuje równie dobrze.

s_0407a

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego
  • małe espresso
  • 0,5 łyżeczki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1-2 łyżeczki miodu (można pominąć, jeśli nie lubicie słodkiego)
  • szczypta cynamonu i kardamonu

Przygotowanie:

Kawę zaparzamy, a mleko podgrzewamy. Łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy. Przelewamy do butelki i zakręcamy. W chłodne dni polecam przelać do termokubka, aby za szybko nie wystygł. Ciepły smakuje najlepiej.

*przepis na koktajl kawowy pochodzi z książki Zielone koktajle dla mam i dla dzieci, s. 89.

Koktajl czekoladowy – szybki i prosty, na dodanie energii

Składniki:

  • mleko roślinne 250 ml
  • 2 łyżki masła orzechowego lub zmielonych orzechów
  • 1 płaska łyżka kakao
  • ewentualnie miód do smaku

Przygotowanie:

Wszystko miksujemy do połączenia składników. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. Można więc przed wypiciem podgrzać.

Ciastka

Ciastka na śniadanie? Czemu nie, jeśli są zrobione z odżywczych płatków, bakalii, orzechów. Są idealnym rozwiązaniem. Trzy propozycje na pożywne ciastka bezglutenowe na drugie śniadanie.

Ciastka owsiano-kakaowe – moje ulubione, tylko z trzech odżywczych składników. Są smaczne i pożywne, a do tego robi się je ekspresowo.

s_0425

Składniki* :

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • bardzo dojrzały banan
  • 2 łyżki naturalnego kakao

* na 6-7 sztuk

Przygotowanie:

Banana rozgniatamy, dodajemy płatki owsiane i kakao. Mieszamy. Formujemy krążki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 180ºC przez 15 min. Jeśli od razu nie będą chciały odkleić się od papieru używamy łopatki, aby się nie rozleciały i przekładamy na talerz. Studzimy, jak wystygną są już ładnie zwarte. Przekładamy do pudełka i zabieramy ze sobą.

Ciastka jaglano-daktylowe –  szybkie ciasteczka z płatków owsianych i jaglanych. Z dodatkiem słodkich daktyli. Można dodać też inne ulubione suszone owoce. Są odżywcze i dostarczają energii potrzebnej w ciągu dnia. Świetne także dla dzieci do szkoły.

s_6742

Składniki:

  • 200 g płatków jaglanych
  • 100 g zmielonych płatków owsianych + 2 łyżki całych płatków
  • 1 jajko ekologiczne
  • 70 g cukru, np. trzcinowego lub kokosowego
  • 60 ml oleju ryżowego
  • kilka daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki) lub inne suszone owoce, np. rodzynki, morele, żurawina

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy i formujemy okrągłe ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180ºC.

Ciasteczka jabłkowo-kokosowefit ciasteczka, bez tłuszczu. Są zdrowe i proste, można jeść bez wyrzutów. Idealne do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły, gdy dopadnie nas ochota na małe co nieco.

s_4231

Składniki*:

  • 6 łyżek musu ze słodkich jabłek (jak do szarlotki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu

*wychodzi ok. 10 sztuk

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy do połączenia. Formujemy kulę, a z niej małe krążki, które układamy na blaszce. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 170ºC.

Pomysły na kolorowe śniadania wegetariańskie na sezon wiosenno-letni znajdziecie tu.

Zapraszam do podzielenia się w komentarzu pomysłami na zdrowe śniadania 🙂

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s