Sos pomidorowo-marchewkowy ze śliwkami do makaronu

Makaron z sosem to doskonały pomysł na szybki obiad. Tym razem postanowiłam nieco urozmaicić klasyczny sos pomidorowy dodając do niego marchewkę i słodkie śliwki. Wyszedł pyszny, a rodzina była zachwycona. Pomidory są bogactwem witamin, np. C, E, K, potasu, likopenu. Najlepiej smakują latem, więc jedzmy ich teraz jak najwięcej, w różnych kombinacjach. Obróbka termiczna wzmacnia działanie likopenu, który jest przeciwutleniaczem posiadającym właściwości chroniące nasz organizm przed chorobami, m.in. nowotworowymi czy układu krążenia.

s_9948

Składniki:

  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • 3 słodkie śliwki
  • marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • do podania: świeże listki bazylii, oliwki, mozzarella lub inny ser (opcjonalnie), makaron (świetnie pasuje kukurydziany)

s_9953

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w pióra, a marchewkę na plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju aż wszystko zmięknie. Dodajemy pokrojone pomidory oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Śliwki pozbawiamy pestek i dodajemy do warzyw. Dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy ziołami, solą i  pieprzem. Miksujemy do konsystencji jaką lubimy. Podajemy z makaronem i ulubionymi dodatkami.

Jeśli sos Wam zostanie można z niego przyrządzić pastę kanapkową dodając zmielone pestki słonecznika. Po wymieszaniu przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

 
Warzywa psiankowate 2017

Reklamy

7 uwag do wpisu “Sos pomidorowo-marchewkowy ze śliwkami do makaronu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s