Tarta twarogowa z jeżynami i koktajl jeżynowy

Ostatnio często robię tarty. Składniki są łatwo dostępne i zazwyczaj mam je w kuchni. Pamiętacie czekoladową z malinami (link tutaj) albo wytrawną z pomidorami? (link tutaj). Dzisiaj do kruchego ciasta dodałam słodką masę twarogową i udekorowałam dojrzałymi jeżynami.

294

Tartę serową można podawać z różnymi owocami sezonowymi: malinami, borówkami, porzeczkami, morelami czy brzoskwiniami. Tym razem wykorzystałam jeżyny, które rosną w ogrodzie moich rodziców. Gdy dobrze dojrzeją są pyszne: słodkie i wyraziste w smaku.  Zwierają wiele cennych minerałów, jak magnez czy wapń oraz witamin: C, E, K. Są też bogactwem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

295

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki (daję mieszankę: orkiszową i pszenną)
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła (pokroić na mniejsze kawałki)
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na masę twarogową:

  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta wanilii

Na wierzch:

  • ok. 300 g jeżyn
  • odrobina cukru pudru

293

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto ugniatamy do połączenia i zagniatamy w kulę. Wkładamy do lodówki na 30 min.
  2. Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy jajka oraz cukier, wanilię i proszek. Wszystko zmiksujemy na gładką masę.
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wkładamy do formy, nakłuwamy kilka razy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na 10-12 min.
  4. Na podpieczony spód wylewamy masę twarogową. Pieczemy 30 min. w 170ºC.
  5. Gdy ciasto się upiecze wykładamy jeżyny i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.

303

Sezon na jeżyny w pełni, dlatego polecam wykorzystać te pyszne owoce i przygotować szybki koktajl, do którego potrzebujemy:

  • garść jeżyn
  • mleko kokosowe lub migdałowe
  • dojrzały banan

299

wszystko miksujemy i gotowe:)


Jeżynobranie 2017

Reklamy

7 uwag do wpisu “Tarta twarogowa z jeżynami i koktajl jeżynowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s