Letnia owsianka na zdrowe śniadanie

Zatęskniłam już za owsianką, której długo już nie robiłam. W letniej wersji z sezonowymi owocami. Oblana zimnym jogurtem z naturalnym miodem. Polecam na pożywne śniadanie. Taka owsianka zawiera dobre węglowodany, białko, witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Uwielbiam połączenie płatków owsianych ze słodkim bananem i kwaskowatymi porzeczkami oraz malinami i borówkami.

176

Składniki na 2-3 porcje:

  • 5-6 łyżek płatków owsianych (ugotowanych w ok. 1,5 szklanki wody)
  • garść malin i borówek
  • garść porzeczek czarnych i czerwonych
  • dojrzały banan
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1-2 łyżki miodu (można pominąć, jeśli wolicie mniej słodką)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • kilka orzechów nerkowca (opcjonalnie)

177

Przygotowanie:

Płatki gotujemy na gęsto. Dodajemy pokrojonego na kawałki banana i mieszamy. Masę  wykładamy do miseczek i zalewamy jogurtem wymieszanym z płynnym miodem. Na wierzch wykładamy owoce: porzeczki, maliny, borówki. Ewentualnie posypujemy nerkowcami.

185

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s