Najprostsze ciasto z porzeczkami – smak letnich podwieczorków

Porzeczki kojarzą mi się z wakacjami, kiedy zjadałam kwaskowate owoce prosto z krzaczków. A w ogrodzie było ich wiele. W lipcu z całą rodziną zrywaliśmy, a potem  razem przebieraliśmy na przetwory: dżemy i soki. Do tej pory pamiętam zapach soku roznoszącego się po domu i sączącego z sokownika. W tym roku jest podobnie. Zrywamy porzeczki, słońce świeci i jest pięknie. Porzeczkowy sezon trwa. Przygotowuję z nich kompoty, koktajle i placki. Tym razem proste i bardzo szybkie ciasto na podwieczorek, które robi moja mama z różnymi owocami. Jednak mi najbardziej smakuje z czerwonymi porzeczkami.

042

Porzeczki to bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu  i jest bardzo dobrze przyswajalna, dzięki obecności witaminy PP. Porzeczki zawierają też przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Warto jeść te kwaskowate, zdrowe owoce póki sezon trwa. Ja lubię zrobić zapasy w postaci mrożonek i mieć do deserów czy koktajli, kiedy sezon już minie.

001

Składniki na ciasto:

  • 3-4 garście porzeczek czerwonych
  • 2 szklanki mąki (np. orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej lub mieszanka: 1/2 szk. orkiszowej i 1/2 szk. pszennej)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki oleju, np. ryżowego
  • 4 jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 cukier waniliowy (uwaga: nie wanilinowy, który jest syntetykiem) lub szczypta naturalnej wanilii
  • odrobina mleka roślinnego, jeśli masa jest bardzo gęsta (zależy od rodzaju mąki)

045

Przygotowanie:

Porzeczki przebieramy i myjemy. Odsączamy na sitku. Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym i waniliowym. Następnie dodajemy pomału mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy olej. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Część porzeczek obtaczamy w mące i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie prostokątna o wym. 20 x 35 cm). Pozostałą część porzeczek wykładamy na wierzch i lekko wciskamy. Pieczemy ok. 35 min. (do suchego patyczka) w temp. 180ºC.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Najprostsze ciasto z porzeczkami – smak letnich podwieczorków

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s