Tarta z kremem daktylowo-czekoladowym i malinami

Kruche ciasto wypełnione kremem czekoladowym i pysznymi malinami. Rewelacyjne, zdrowe nadzienie to: naturalna, karmelowa słodycz daktyli połączona z ciemną, bardzo gorzką czekoladą (u mnie 85%). Całość, niezwykle odżywcza, a przy tym świetnie poprawiająca humor. Kruchy spód z dodatkiem orzechów i słodka masa daktylowo-czekoladowa z dodatkiem malin, daje fajne wrażenia smakowe i wizualne.

140

Krem daktylowo-czekoladowy można wykorzystać do smarowania pieczywa, naleśników, placków. Świetnie zastępuje nutellę, a skład jest bardzo naturalny i zdrowy, bez zbędnego tłuszczu, mleka w proszku i innych sztucznych dodatków. Pamiętajcie tylko, aby daktyle były bez substancji konserwujących, a czekolada dobrej jakości i o dużej zawartości kakao. Pisałam już na ten temat tutaj.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub 1/2 szk. mąki pszennej i 1/2 szk. orkiszowej
  • 3 łyżki cukru pudru (najlepiej z trzcinowego nierafinowanego lub kokosowego)
  • 3 łyżki zmielonych orzechów
  • 1 jajko ekologiczne
  • 100 g zimnego masła lub w wersji bez mleka: olej kokosowy

Składniki na masę czekoladową:

  • 300 g daktyli + woda do namoczenia
  • 100 g czekolady (co najmniej 70% kakao, im większa jego zawartość tym lepiej)

Na wierzch:

  • świeże maliny i listki melisy (mogą być inne inne owoce: borówki, jeżyny, porzeczki i listki mięty)

133

Przygotowanie:

Składniki ciasta zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.

Daktyle moczymy w przegotowanej wodzie, aby zmiękły. Odlewamy wodę i miksujemy na gładką masę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy daktylowej i mieszamy.

Ciastem wylepiamy formę (u mnie o śr. 26 cm), nakłuwamy widelcem kilka razy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 25 min.

Po ostudzeniu spód smarujemy kremem daktylowo-czekoladowym. Dekorujemy malinami oraz listkami melisy.

158

Smacznego:)


Łakocie z domowego zacisza

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Tarta z kremem daktylowo-czekoladowym i malinami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s