Pieczona młoda marchewka z sezamem

Uwielbiam świeże warzywa, szczególnie młodą marchewkę. Najchętniej od razu zjadam na surowo, ale tym razem postanowiłam delikatnie upiec i przyprawić, aby była jeszcze bardziej miękka i aromatyczna. Idealna na przystawkę, zdrową przekąskę, dodatek do obiadu, lekką kolację.

078

Składniki:

  • pęczek młodej marchewki
  • 2,5 łyżki oleju ryżowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki suszonej kolendry
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki sezamu

062

Przygotowanie:

Marchewkę dokładnie myjemy i obieramy (co prawda młodziutkiej, nie trzeba obierać, tylko dobrze wyszorować, ale zróbcie jak wolicie). Większe sztuki można przekroić na mniejsze  kawałki, aby równo się piekły. Marchewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Olej mieszamy z przyprawami. Pędzelkiem smarujemy marchewki. Posypujemy sezamem. Pieczemy 15-20 min. w temp. 180ºC.

079

Smacznego:)

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Pieczona młoda marchewka z sezamem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s