Mus malinowy z nerkowcami i miętą

U mnie trwa malinowe  szaleństwo. Ten pyszny mus przygotowałam z zaledwie kilku bardzo odżywczych składników: malin, nerkowców, naturalnego miodu, mięty i jogurtu. Orzechy nerkowca zawierają sporo magnezu i potasu oraz witamin z grupy B. Wspomagają nasz układ nerwowy i  dobrze wpływają na pamięć oraz koncentrację. Maliny są bogactwem witamin, szczególnie wit. C i E oraz minerałów, najwięcej zawierają: potasu, fosforu i wapnia. Wzmacniają odporność organizmu i wykazują działanie przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowe. Do musu dodałam jeszcze listki świeżej mięty, które nadały fajnego aromatu oraz gęstego jogurtu, który nadał puszystości. Całość posłodziłam naturalnym miodem świetnie zastępującym niezdrowy biały cukier. O cennych właściwościach miodu pisałam już we wcześniejszym wpisie link tutaj.

083

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże garście malin
  • 75 g orzechów nerkowca
  • 1-2 łyżki naturalnego miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (w wersji bez mleka można zastąpić bananem)
  • kilka listków mięty

082

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca mielimy w młynku na proszek, następnie wszystkie składniki miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy (razem ze zmielonymi orzechami i listkami mięty). Przelewamy do naczynia i dekorujemy całymi malinami oraz zielonymi listkami.

098

Smacznego:)


W krainie miodem płynącej... Edycja 4.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s