Placuszki kokosowo-jaglane z letnimi owocami

Lato w pełni. Wykorzystuję sezonowe owoce i tworzę z nich letnie dania. Dzieci mi w tym pomagają. Chętnie zrywają owoce, a potem mieszają składniki. Tym razem zrobiłyśmy pyszne placuszki z samymi odżywczymi składnikami. Takie lubimy najbardziej. Słodkie banany z dodatkiem kwaskowatych owoców, wiórek kokosowych, a do tego zdrowe: płatki jaglane i nasiona chia. Polecam na słodkie śniadanie na trawie lub piknikowy podwieczorek.

021

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka nasiona chia
  • 5-6 łyżek mąki graham, w wersji bezglutenowej kukurydziana
  • garść porzeczek (można dodać inne letnie owoce: borówki, jagody, maliny)
  • olej kokosowy do smażenia

023

Przygotowanie:

Banany miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy owoce. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu kilka minut z obu stron.

028

Do placuszków proponuję przygotować koktajl na bazie mleka roślinnego z mieszanką owoców, takich jak: maliny, borówki, czerwone i czarne porzeczki oraz dodatkiem naturalnego miodu.

 

Z dziećmi i dla dzieci 2017

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Placuszki kokosowo-jaglane z letnimi owocami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s