Szybki makaron z sosem szpinakowym, kukurydzą i orzachami

Dzisiaj proste i szybkie danie obiadowe. Szpinak jest nieocenioną skarbnicą wartości odżywczych. Zawiera mnóstwo witamin (m.in. K, C,  z grupy B), minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor), kwas foliowy, antyoksydanty, błonnik. Same liście szpinaku nie zachwycają smakiem, ale w sosie, który przygotowuję są naprawdę pyszne. Po dodaniu podduszonej, młodej cebulki, czosnku, przypraw i zmiksowaniu wychodzi aksamitny sos, który ze smakiem jedzą także dzieci. Jako dodatek pasują: pokrojone orzechy, kukurydza oraz biały ser. Właściwie można dodać wszystko, co się lubi: pestki, orzechy, warzywa.

Sos szpinakowy można też wykorzystać, np. do naleśników jako nadzienie dodając twaróg czy fetę.

s_6691a

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty
  • szpinak (3 garście świeżych liści)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku (jeśli lubicie można dodać więcej)
  • olej kokosowy
  • sól himalajska, pieprz do smaku
  • dodatkowo: garść kukurydzy, migdałów oraz ser bałkański lub feta

s_6700a

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku. Chwilę razem smażymy. Dodajemy umyte liście szpinaku i dusimy kilka minut, aż zmiękną (jeśli użyjecie mrożonego odpowiednio dłużej do rozmrożenia i zagrzania). Liście szpinaku z cebulką i czosnkiem miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz. Na ugotowany makaron wykładamy sos szpinakowy. Dodajemy pokrojone na kawałki migdały (lub inne orzechy), kukurydzę oraz pokrojony w kostkę ser.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s