Pasztet z zielonego groszku z dodatkiem ziół

Uwielbiam wegańskie pasztety, szczególnie z roślin strączkowych. Zielony groszek to bogactwo witamin (A, C, E, K, z grupy B) i minerałów (m.in. wapnia, potasu, żelaza, magnezu) oraz kwasu foliowego, białka, błonnika. W sezonie preferuję świeży z rodzinnego ogródka, ale gdy nie mam do takiego dostępu, kupuję mrożony. Jest pięknie zielony i smaczny, a do tego zdrowy. Najczęściej robię z niego zupę krem z dodatkiem cytryny i mięty, ale dzisiaj przygotowałam pyszny pasztet z dodatkiem aromatycznych ziół. Wspaniale smakuje na śniadanie z razowym chlebem, pomidorem, młodą cebulką i zieleniną.

s_7282

Składniki:

  • 400 g zielonego groszku Bonduelle
  • 3/4 szklanki ugotowanej na gęsto kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oleju
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • sól himalajska do smaku

s_7246

Przygotowanie:

Groszek gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kaszę manną gotujemy na wodzie, na gęsto. Cebulę kroimy  w pióra i podsmażamy na patelni z zielem angielskim i liściem laurowym oraz gałązkami tymianku aż zmięknie. Na koniec dodajemy pokrojone drobno ząbki czosnku. Chwilę trzymamy na ogniu. Wyjmujemy gałązki tymianku, liście i ziele. Ugotowany groszek miksujemy razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy ugotowaną kaszę, mąkę ziemniaczaną, ewentualnie zmielone orzechy oraz olej i sok z cytryny. Dodajemy zioła: cząber, majeranek i gałkę muszkatołową. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Masę wkładamy do prostokątnej foremki (u mnie o wymiarach: 21 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy ziołami: majerankiem, cząbrem i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 45 minut. Pasztet najlepiej zrobić wieczorem, a po ostudzeniu włożyć do lodówki i mieć gotowy rano na śniadanie.

s_7307

Czy wiesz, że?

Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z polskich Kujaw.

Często korzystam z mrożonek Bonduelle, ponieważ szybko można z nich przygotować zdrowy obiad. Oprócz zielonego groszku, który jest moim faworytem,  chętnie kupuję zupę krem z zielonych warzyw i dyniową, czyli gotową mieszankę warzyw do zmiksowania. Gotuję, miksuję, wcześniej dodaję tylko ziemniaki, przyprawy, trochę oliwy i gotowe.

s_7308

Przepis bierze udział w konkursie:
Bonduelle - od 25 lat z Wami

Mój przepis na Pasztet z zielonego groszku z dodatkiem ziół otrzymał:

Wyróżnienie

w konkursie:

Bonduelle od 25 lat z Wami.

Reklamy

5 uwag do wpisu “Pasztet z zielonego groszku z dodatkiem ziół

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s