Koktajl miętowo-jabłkowy z młodym jęczmieniem

Uwielbiam owocowo-ziołowe koktajle. Robię je bardzo często, szczególnie wiosną i latem na szybkie śniadanie. Mięta jest wspaniale orzeźwiająca i pobudzająca. O jej działaniu pisałam tutaj. Doskonale łączy się ze słodkim jabłkiem, a młody jęczmień to bogactwo witamin i soli mineralnych (magnezu, żelaza, cynku, krzemu). Zawiera też błonnik, przeciwutleniacze, chlorofil, pozytywnie wpływające na nasz organizm. Polecam dodawać do wszelkiego rodzaju napojów z miksowanymi warzywami i owocami. Jeśli chcecie, aby koktajl zawierał dodatkowo dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, proponuję wrzucić kawałek awokado. Na zdrowie!

s_6390

Składniki*:

  • garść listków mięty
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
  • ok. 1 szklanka mleka roślinnego, np. owsianego
  • 1/2 awokado (opcjonalnie)

*na 1 dużą szklankę (400 ml) lub 2 mniejsze

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Mleko roślinne dolewamy w zależności od preferowanej gęstości.

s_6396

Smacznego:)

Przepis bierze udział w akcji:
Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s