Jajka w święta wielkanocne smakują najlepiej. Co roku maja mama robi nadziewane pieczarkami i zieleniną, które zawsze jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Ja dla odmiany proponuję nadziewane gotowanym pstrągiem z dodatkiem natki pietruszki. Często przygotowuje się pasty i nadzienia do jajek z wędzoną rybą, ale zdrowiej jest ugotować na parze. Pstrąg nadaje się do tego doskonale. W połączeniu z twarogiem i odrobiną chrzanu będzie smacznym smarowidłem do kanapek.
Składniki na jajka faszerowane:
- filet z pstrąga (ugotowany na parze z cebulką i tymiankiem)
- jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy (bez konserwantów)
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego gęstego (bez sztucznych dodatków i zagęszczaczy)
Przygotowanie:
Filet z pstrąga gotujemy na parze ok. 10 minut (na wierzchu ryby kładziemy gałązki tymianku i plasterki cebuli). Jajka gotujemy na twardo (wkładamy do wrzątku i gotujemy 10 minut). Po ostudzeniu rozdrabniamy pstrąga widelcem. Jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka, które rozdrabniamy i mieszamy z rybą. Dodajemy sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Jogurt mieszamy z musztardą i dodajemy do pasty. Nadziewamy białka jajek i dekorujemy.
Z ugotowanego pstrąga można przygotować bardzo smaczną pastę z twarożkiem i szczypiorkiem.
Składniki na pastę:
- filet z pstrąga (ugotowany na parze)
- twarożek naturalny
- zielenina: natka pietruszki, szczypiorek
- sól, pieprz
- chrzan
- jogurt
Przygotowanie:
Mieszamy rozdrobnioną rybę z twarogiem oraz odrobiną jogurtu. Na koniec dodajemy przyprawy oraz drobno posiekaną zieleninę. Można dodać odrobinę chrzanu dla zaostrzenia smaku. Takim nadzieniem można też faszerować jajka.
I na koniec naturalnie barwione jaja: w kurkumie, czerwonej kapuście, owocowej herbacie i buraku (różowy kolor niestety nie wyszedł)
Radosnej Wielkanocy!