Gorąca czekolada z musem owocowym

Zastanawiam się, co dobrego i słodkiego można przygotować na romantyczny wieczór. Na pewno coś szybkiego i nieskomplikowanego, a do tego aromatycznego, ciepłego i wprowadzającego w dobry nastrój…To może czekolada na gorąco z sosem owocowym? O tak, będzie idealna na zimowy, mroźny wieczór. Do ciepłej czekolady doskonale  pasują musy, np. z truskawek, malin lub mango. Uwielbiam takie połączenie: aksamitna, gorzka czekolada i słodko-kwaskowaty smak truskawek lub malin. Pyszne!

s_2840

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)
  • 200 ml mleka migdałowego
  • szczypta cynamonu
  • ok. 1/2 szklanki musu owocowego: truskawkowy lub malinowy (mam akurat zrobiony latem i zamrożony), ale poza sezonem można kupić mrożone truskawki lub maliny. Należy rozmrozić, odsączyć, zmiksować owoce i lekko podgrzać, dodać szczyptę cynamonu (można też dodać syrop z agawy lub miód, jeśli lubicie bardziej słodki).

Przygotowanie:

Mleko migdałowe podgrzewany (nie zagotowujemy) i wrzucamy połamaną gorzką czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Konsystencja powinna być jednolita bez grudek. Dodajemy szczyptę cynamonu. Wlewamy do szklanki ok. 3/4 i na koniec polewamy ciepłym musem z owoców.

Jeśli macie ochotę na coś innego, a również czekoladowego, to więcej znajdziecie w poprzednich moich wpisach:

  • ciasto mocno czekoladowe przepis
  • czekoladki, lizaki czekoladowe, śliwki w czekoladzie znajdziecie tutaj
  • czekolada z daktyli znajdziecie tutaj
s_0741
gorzka czekolada

Miłego i smacznego Dnia Zakochanych:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s