Dynia to bogactwo wartości odżywczych. Zawiera wiele witamin, minerałów oraz beta-karoten, który obniża poziom złego cholesterolu, wpływa na dobre funkcjonowanie wzroku. Szczególnie polecana jest dzieciom, ponieważ rzadko powoduje alergie. W ostatnim sezonie mój tata wyhodował w ogródku dynię giganta ważyła ok. 70 kg.
Jesienią lubię zrobić zapasy na zimę, żeby mieć dostęp do warzyw i owoców poza sezonem. Nie mam piwnicy, więc dynię zamrażam: w kawałkach do zupy, startą na tarce o dużych oczkach do placków. Pakuję porcje i wkładam do zamrażarki. Zimą, gdy mam ochotę na placki dyniowe wyjmuję gotowy już produkt i rozmrażam. Do dyni postanowiłam dodać topinambur, żeby wzbogacić walory smakowe i odżywcze. Trochę mało znane, ale smaczne i wartościowe warzywo. Inne jego nazwy to: słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski. Ma lekko słodki, bardzo delikatny pietruszkowo-ziemiaczano-słonecznikowy smak. Zawiera m.in. potas, wapń, fosfor oraz wiele witamin, m.in. z grupy B. Zawiera dużo błonnika, obniża poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, odpornościowy, opóźnia procesy starzenia. Więcej o wartościach odżywczych i wykorzystaniu topinamburu tutaj.
Składniki na ok. 15-20 placków:
- ok. 1 kubek* startej dyni
- 5-6 szt. topinamburu
- 1 mała cebulka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- ok. 5 łyżek mąki jęczmiennej
- ok. 50-70 ml mleka roślinnego (np. sojowego)
- szczypta cynamonu, mielonego imbiru
- sól himalajska, pieprz (do smaku)
- jogurt naturalny
- koperek
- olej do smażenia, np. ryżowy lub rzepakowy
*pojemność kubka 330 ml
Przygotowanie:
Topinambur obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy ze startą dynią, dodajemy cebulkę i czosnek przeciśnięte przez praskę, a następnie jajko. Mieszamy składniki i dodajemy mąkę jęczmienną oraz przyprawy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy mleko roślinne. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.
Placki polewamy sosem jogurtowo- koperkowym (gęsty jogurt mieszamy z pieprzem, koperkiem i odrobiną soli).
Wyglądają bardzo apetycznie:) Już za mną one chodzą 🙂 A ta dynia to chyba hit sezonu taka ogromna 🙂
PolubieniePolubienie
O tak , pierwszy raz taka ogromna wyrosła . Tylko natura 🙂
PolubieniePolubienie