Naturalne słodkości i przekąski

Zamiast kupować słodkości czy przekąski, które zawierają mnóstwo substancji chemicznych, możemy przygotować sami lub wybrać takie, które ich nie zawierają. Podpowiem, co słodkiego i zdrowego kupić zamiast tych zwierających: syrop fruktozowo-glukozowy, biały cukier, konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki. Zacznę od słodkości, które szybko zrobimy sami. Bez  cukru, bez jajek, bez mąki, bez pieczenia, czyli naturalna, owocowa słodycz dla małych i dużych.

DO ZROBIENIA:

Owocowe żelki– słodkie i zdrowe, świetnie zastępują kupowane żelki, choć smakują nieco inaczej, tzn. lepiej. Zamiast żelatyny dodałam agar, czyli naturalny środek żelujący, który uzyskuje się z alg morskich. Reszta to wyłącznie owoce, zmiksowane na mus. U mnie truskawki (teraz mrożone), ale mogą być inne owoce lub gęsty sok. Doprawione do smaku cynamonem i miodem.

s_1753

Składniki:

  • 200 ml musu owocowego (najlepszy ze zmiksowanych, świeżych owoców, w zimie z mrożonych)
  • 100 ml wody
  • 2,5 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Mus owocowy wlać do garnka, dodać cynamon, miód i lekko podgrzać, żeby zachować cenne witaminy. Wodę wymieszać z agarem w drugim garnuszku i zagotować, cały czas mieszać. Gdy masa żelowa zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić. Wlać mus do agaru (zarówno agar, jak i mus powinny być lekko ciepłe) i  wymieszać, tak żeby uzyskać jednolitą masę. Przelać do różnych, małych foremek (najlepiej wyjmuje się z silikonowych) lub na jedną formę (np. prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia),  a po zastygnięciu pokroić na małe kawałki. Żelki z agarem w lodówce szybko nam stężeją (ok. 15-30 min). I  gotowe:)

Owocowe szaszłyki- można zrobić prawie ze wszystkich owoców, w zależności od sezonu. Poniżej zimowa propozycja:

s_1825

Składniki:

  • owoce świeże: banan,  jabłko, pomarańcz
  • owoce suszone: daktyle, śliwki, morele, figi
  • żelki domowe (z podanego powyżej przepisu)

Przygotowanie:

Ulubione świeże owoce obieramy i kroimy w większą kostkę. Suszone owoce przekrajamy na połowę lub zostawiamy w całości. Wkuwamy na patyczki do szaszłyków: owoc świeży, suszony i domowe żelki.

Czekolada z daktylisłodka, pyszna, zdrowa. Nadaje się do smarowania chleba, naleśników, placków czy wafli. Daktyle zawierają naturalną słodycz, mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych, m.in.: wapń, fosfor, potas. Ja najbardziej lubię odmianę Medjool. Owoce są duże, miękkie, a przy tym cudownie słodkie, o karmelowym smaku.

s_2045a

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 2-3 łyżki łyżki kakao
  • szczypta kardamonu lub naturalnej wanilii (można pominąć)
  • ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego, np. ryżowego, owsianego lub migdałowego

Przygotowanie:

Daktyle suszone moczymy w wodzie (ok. 8h), odsączamy. Świeże daktyle są miękkie, więc nie potrzeba ich moczyć. Wkładamy do malaksera lub miksujemy blenderem. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy mleko roślinne (w zależności czy chcemy mieć bardziej gęstą  czekoladę czy mniej). Dodajemy kakao (można dać więcej niż w przepisie, jeśli wolicie intensywniejszy smak kakao), ewentualnie kardamon i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do słoika. Możemy przechowywać 4-5 dni w lodówce.

s_2029

Masa daktylowo – orzechowa

Do zrobionej z powyższego przepisu  czekolady daktylowej dodajemy ulubione, zmielone orzechy i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę mleka roślinnego.

Inne propozycje, które już wcześniej umieściłam na blogu:

Suszone jabłuszka przepis

Śliwki lub daktyle w czekoladzie przepis


DO KUPIENIA:

Zdrowe „słodkości” i przekąski można kupić gotowe. Nie zawsze jest czas, żeby zrobić coś samemu. Fajnie mieć gotowe pod ręką, gdy dopadnie nas ochota na małe, co nieco. Oprócz owoców, na liście znajdują się też inne produkty, które dostarczą wielu składników odżywczych. Są zdrowe, o ile nie zwierają środków konserwujących, sztucznych barwników, sztucznych aromatów i innych substancji chemicznych, dlatego przed zakupem sprawdźmy skład.

  • chipsy z jabłka, z brzoskwini, z truskawki
  • chipsy z marchewki, buraka
  • suszone banany, płatki kokosowe
  • suszone owoce: śliwki, morele, figi, daktyle, żurawina, rodzynki
  • orzechy: migdały, nerkowce, laskowe, włoskie*
  • pestki: słonecznika, dyni*
  • sezamki
  • chałwa
  • marcepan
  • ciasteczka zbożowe
  • wafle z brązowego ryżu, orkiszowe, kukurydziane, jaglane
  • naturalne chrupki kukurydziane, jaglane
  • soki tłoczone, wyciskane z owoców
  • świeże owoce sezonowe
  • gorzka czekolada (więcej info na moim blogu)
  • orzechy w czekoladzie
  • bakalie w czekoladzie
  • dżem owocowy słodzony sokiem jabłkowym (nadaje się do suchych wafli, bułeczki czy ugotowanego ryżu)
  • batony RAW (surowe batony roślinne, ich podstawowy skład to: owoce, orzechy, np. daktyle, orzechy, kakao)

* małym dzieciom nie podajemy pestek i orzechów  w kawałkach, jedynie zmielone.

Polecam strony, na których możemy sprawdzić skład produktów, porównać i  wybrać te najlepsze:

http://czytajsklad.com

http://czytamyetykiety.pl

Reklamy

5 uwag do wpisu “Naturalne słodkości i przekąski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s