Pasty na kanapki zrobione samemu, są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tych gotowych, kupowanych w sklepie. Zachęcam do spróbowania pasty z zielonego groszku. O tej porze niestety nie ze świeżego, ale ze słoika, za to z dodatkiem ziaren słonecznika i natki pietruszki oraz koperku, które wzbogacają smak i wartości odżywcze.
Składniki:
- 1 słoik zielonego groszku eko w zalewie 350g (samego groszku 230 g)
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika
- garstka natki pietruszki i koperku (w sezonie zimowym: mrożone)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- grubo mielony kolorowy pieprz
- sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
Groszek wysypujemy na sitko i odsączamy z zalewy. Ziarna słonecznika krótko prażymy na patelni, studzimy i mielimy w młynku na proszek. Pietruszkę i koperek kroimy na mniejsze kawałki, czosnek możemy przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do połączenia składników na jednolitą masę.
Proste, szybkie i zdrowe – super dziękuję za pomysł „coś na chlebek” czy jeszcze Pani ma jakieś przepisy na zdrowe pasty???
PolubieniePolubienie
Tak, są jeszcze dwie na blogu: pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami oraz pasta z buraków i migdałów. Proszę zaglądać, bo nowe przepisy na pasty kanapkowe pojawią się wkrótce. Ciepło pozdrawiam:)
PolubieniePolubienie
Tak już znalazłam 🙂 świetnie te pasty nadają się do nalesników jako farsz pyszności!!!
PolubieniePolubienie
Ja zjadam najczęściej z żytnim chlebem, ale dobry pomysł, żeby wykorzystać je do naleśników czy tortilli:)
PolubieniePolubienie
Do zrobienia tej pasty użyłam mrożonego groszku zielonego zamiast z puszki.Wyszła bardzo smaczna.Polecam
PolubieniePolubienie
Doskonały pomysł, aby w sezonie zimowym zrobić pastę z mrożonego groszku 🙂 . Ja akurat nie miałam, więc wykorzystałam ten ze słoika. Następnym razem zrobię z mrożonym. Pozdrawiam ciepło.
PolubieniePolubienie