Pasta z zielonego groszku

Pasty na kanapki zrobione samemu, są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tych gotowych, kupowanych w sklepie. Zachęcam do spróbowania pasty z  zielonego groszku. O tej porze niestety nie ze świeżego, ale ze słoika, za to z dodatkiem ziaren słonecznika i natki pietruszki oraz koperku, które wzbogacają smak i wartości odżywcze.

Składniki:

  • 1 słoik zielonego groszku eko w zalewie 350g (samego groszku 230 g)
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika
  • garstka natki pietruszki i koperku (w sezonie zimowym: mrożone)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • sól himalajska do smaku

Przygotowanie:

Groszek wysypujemy na sitko i odsączamy z zalewy. Ziarna słonecznika krótko prażymy na patelni, studzimy i mielimy w młynku na proszek. Pietruszkę i koperek kroimy na mniejsze kawałki, czosnek możemy przecisnąć przez praskę.  Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do połączenia składników na jednolitą masę.

6 myśli na temat “Pasta z zielonego groszku

Dodaj odpowiedź do inspirowanenatura Anuluj pisanie odpowiedzi