Gorzka czekolada, czekoladki, lizaki czekoladowe…

Kto ich nie kocha! Od kiedy zrezygnowałam ze sklepowych słodyczy, na deser zostawiłam sobie tylko gorzką czekoladę. O nie, z niej nie zrezygnuję, za dużo by mnie ominęło….Dobra na chandrę, stres i inne bolączki. Zawsze poprawia humor, dodaje energii, dobrze wpływa na pracę mózgu, nerek, serca. Swoją przygodę z gorzką czekoladą zaczynałam od tej z 60% zawartością kakao, teraz wolę 90% i  muszę przyznać, że moje kubki smakowe ją pokochały. Im większa zawartość kakao tym lepiej, bo dostarczymy więcej dobrego naszemu organizmowi. Poszukałam takiej, która ma odpowiedni skład, czyli jaki? Bez żadnych wypełniaczy, mleka w proszku, zagęstników itp. dodatków. Skład wartościowej, smacznej czekolady powinien wyglądać tak:

1. masa/miazga kakaowa 2. tłuszcz kakaowy 3. cukier (najlepiej trzcinowy lub kokosowy). Im więcej masy kakaowej, a mniej cukru tym lepiej.

Dzisiaj zaproponuję Wam najprostsze czekoladki (w kilku wersjach), które mogą być słodkim upominkiem, gdy idziemy z świąteczną wizytą i nie tylko.

s_0597

Oto kilka propozycji na szybkie czekoladowe słodkości:

  • czekoladki z orzechami i bakaliami – rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (wodę podgrzewamy do temp. ok. 50ºC na garnek stawiamy miskę i wrzucamy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia), wrzucamy rozdrobnione bakalie lub orzechy, wlewamy do foremek na czekoladki, odstawiamy do lodówki aż zastygną.

s_0745

  • czekoladowo-migdałowe lizaki – do czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej dodajemy łyżkę mielonych orzechów lub kilka pokruszonych. Wlewamy do foremek, wkładamy patyczki i wstawiamy do lodówki.

s_0709

  • suszone daktyle lub śliwki w czekoladzie – daktyle, śliwki wkuwamy na długie patyczki i zanurzamy w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie z odrobiną oleju kokosowego, do dekoracji można wykorzystać posypkę (koniecznie naturalną, bez sztucznych barwników) lub wiórki kokosowe.

s_0640

 

Cudownych, czekoladowych pyszności na ten świąteczny czas:)

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Gorzka czekolada, czekoladki, lizaki czekoladowe…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s